Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
8 felhasználó online
0 tag, 8 vendégKépek a galériából

A Szentlélek angyalai (A)
Romhányi templom, itt kötöttem házasságot
Világszenzációra bukkantak magyar régészek
2008-12-01 Forrás: Hírszerző
Major Balázs régész, történész, arabista vezetésével a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió (SHAM) tagjai egy eddig teljesen ismeretlen középkori freskóra bukkantak a Szentföld legnagyobb keresztes várában.
A magyar régészek a szíriai Margatban egy pokol-jelenetet ábrázoló nagyméretű falfestményt tártak fel, amit nem túlzás világszenzációnak nevezni - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Major Balázs, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.

A Szíriai Magyar Régészeti Misszió csaknem tízéves múltra tekint vissza, mondta el Major Balázs. A magyar kutatók munkája az elmúlt években a középkori és késő-antik lelőhelyek felderítése volt. Két évvel ezelőtt a szíriai kormány kérte fel a magyar régészcsapatot a Szentföld legnagyobb keresztes várának feltárására - tette hozzá a kutató. Ez azért is nagy szakmai elismerés, mivel a margati vár koncessziójára neves nyugat-európai régészek jelentkeztek, míg a magyarok anélkül nyerték el a lehetőséget, hogy pályáztak volna rá - hangsúlyozta Major Balázs.

A komplex kutatási munka, egy csaknem hat hektáros területnek a feltérképezése. Ennek részeként a magyar kutatók már feltárták a 13. századi vár egyik nagytermét, a hatalmas sütőkemencés konyhát és a vízöblítéses latrinát. Kérdésre válaszolva, hogy hogyan bukkantak rá a kápolna freskójára, Major Balázs elmondta: minden esetben a korábbi vakolatrétegeket kell megtalálni a későbbi korok festései alatt. Ez esetben is ez történt, és a kápolna hajójában egy hatalmas, eddig teljesen ismeretlen freskó-ciklusra bukkantak - tette hozzá.

A kutatók meglepődtek, hogy a falfestmény meglehetősen jó állapotban van - közölte Major Balázs. Arra a kérdésre, hogy mit ábrázol a freskó, a régész elmondta: a pokol-jelenet felső sávjában egy erdő látható - a fákon akasztott bűnösökkel, a középső rész egy hatalmas kereket ábrázol -, amin felszúrt embereket látni, alul pedig egy karóba húzott lovag alakja vehető ki. A margati vár régészeti kutatása több generációnak is adhat elegendő munkát - mondta el a régész. Az azonban nem annyira távoli jövő, hogy a pokol-jelenetet ábrázoló freskóval szemközti falon a kutatók szó szerint feltárják a mennyországot. Az északi falon ugyanis egy mennyország-jelenetet ábrázoló freskó található.

Ahhoz azonban, hogy ezt a feltáró munkát a magyar csapat tudja tovább végezni, támogatásra lenne szükségük - közölte a misszió vezetője. 2006-ban kölcsönből kezdték el a munkát, és jelenleg is gondot jelent a szükséges anyagi háttér előteremtése - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mekkora összegből tudnák folytatni a régészeti kutatást, Major Balázs elmondta: mindent beleszámítva, 15 millió forint fedezné a költségeiket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép