Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Fatimai kegykép
Fontana di Trevi szökőkút
Francis Arinze bíboros a liturgiáról
2008-12-01 Forrás: Magyar Kurír
Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció november 29-én tanulmányi értekezletet tartott az „Isten Szava a liturgiában” témáról, azzal a céllal, hogy különböző szinteken elősegítse a II. Vatikáni Zsinat Sacrosanctum Concilium és Dei Verbum konstitúcióira vonatkozó megfontolásokat.
Francis Arinze bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa a tanulmányi értekezlet kapcsán interjút adott a Vatikáni Rádiónak.

A bíboros hangsúlyozta, hogy Isten igéjét méltóképpen kell hirdetni a liturgikus közösségben, főként a szentmiséken. Ez vonatkozik minden részletre, kezdve többek között azzal, hogy, aki olvas, annak kellőképpen fel kell készülnie, és nem önmagára kell összpontosítania, hanem arra, hogy a hívők követni tudják a szöveget. Egyedül Isten szava álljon a középpontban. Ami pedig a szentmisén résztvevő híveket illeti: hallgassák figyelmesen és elmélkedjék át mindazt, amit a templomban hallottak, és lehetőleg otthon is olvassák a Szentírást.

Arinze bíboros több más, aprónak látszó, mégis fontos mulasztás kijavítására hívta fel a figyelmet. Többek között arra, hogy a szentmise olvasmányait ne lapokról olvassák, hanem a liturgikus könyvből, hogy az olvasmányokat bevezető szövegek olyanok legyenek, amelyeket a pápa jóváhagyott. Ez igen fontos, mert a liturgia nem magánimádság, hanem az egész egyház nevében végzett közösségi ima. A szentbeszédek kérdése kapcsán az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa emlékeztetett arra, ami elhangzott az októberi püspöki szinóduson. A szinódusi atyák nagy fontosságot tulajdonítanak a homíliáknak, és az, hogy sokat foglalkoztak ezzel a kérdéssel, annak a jele, hogy nincsenek megelégedve a színvonallal.

Már az előző püspöki szinódus is kérte, hogy állítsanak össze egy szentbeszéd-tematikával kapcsolatos kézikönyvet, amely elősegíti, hogy a hároméves ciklus során a katolikus tanítás minden fontos kérdését érintsék a homíliák. Olykor ugyanis prédikáló pap hajlik arra, hogy bizonyos kényes, nehéz témákat elkerüljön. Ám az evangéliumot engedmények nélkül, teljességében kell hirdetni. A legutóbbi szinódus során egyes főpásztorok pontosabb utalásokat kértek arra vonatkozóan, hogy milyen legyen az ideális szentbeszéd. Ezt a munkát már a papképzés során el kellene kezdeni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép