Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Caravaggio: Bűnbánó Madonna
Spanyol lépcső virágban
„A világnak szüksége van a keresztények egységének tanúságtételére” – a pápa üzenete I. Bartolomeoszhoz Szent András ünnepén
2008-12-02 Forrás: Vatikáni Rádió
A római egyház és a konstantinápolyi pátriárkátus közötti kapcsolatok szorosabbá válása a remény jele az ökumenikus előrehaladás számára – írja XVI. Benedek I. Bartolomeosz ökumenikus pátriárkához szóló üzenetében a konstantinápolyi egyház védőszentje, Szent András apostol liturgikus ünnepe alkalmából.
pápai üzenetet Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke nyújtotta át. A bíboros a vezetője annak a szentszéki küldöttségnek, amely részt vett Isztanbulban a Szent András ünnepségeken. Az üzenetet november 30-án, vasárnap délelőtt olvasták fel a fanari pátriárkális templomban az isteni liturgia során.

„Egyházaink belső élete és a modern világ kihívásai egyre sürgetőbbé teszik azt a követelményt, hogy Krisztus tanítványai tanúságot tegyenek az egységről” – állapítja meg többek között a Szentatya. XVI. Benedek hálát ad Istennek, hogy megengedte a két egyház közötti szeretetkapcsolatok megerősödését, az egyre gyakoribbá váló testvéri találkozókat.

A pápa emlékeztet rá, hogy a végéhez közeledő évben a pátriárka háromszor járt Rómában: Lectio magistralis-t tartott a Pápai Keleti Intézetben, majd a Szent Pál év megnyitásakor illetve az Isten szaváról megrendezett püspöki szinódus alkalmából kereste fel az Örök Várost. A katolikus egyház szimpóziummal illetve egy kis-ázsiai zarándoklattal vett részt azokon az ünnepségeken, amelyeket az ökumenikus pátriárka a Pál-év alkalmából rendezett. Mindez a növekvő szeretetközösség és a spirituális közelség jele a két egyház között – állapítja meg Benedek pápa. A pápa elégedetten nyugtázza, hogy pozitívan zárult az ortodox egyházak prímásainak és képviselőinek a közelmúltban Fanarban tartott találkozója. „Hiszem és remélem, hogy ezek a fejlemények építő hatással lesznek az ortodox és katolikus egyház közötti hivatalos teológiai párbeszédre is” – teszi hozzá a pápa, utalva a két előző ülés nehézségeire.

Szent András ünnepén a pápa megújítja elkötelezettségét, hogy a katolikus egyház tovább halad az ima és a párbeszéd útján. Ez a közös előrehaladás minden bizonnyal sietteti annak az áldott napnak az eljövetelét, amikor együtt imádkozhatunk Istenhez a közös Eucharisztia során.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép