Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Lourdes  1997
Murillo festménye
Lemondott Mayer Mihály - Mi állhat a háttérben?
2011-01-20 Forrás: Evangélikus Egyház
XVI. Benedek pápa elfogadta Mayer Mihály pécsi megyés püspök lemondását - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata szerdán. A pápa Veres András szombathelyi megyés püspököt nevezte ki átmenetileg a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzójává.
A katolikus egyházfő az egyházi törvénykönyv 401. kánonjának 2. paragrafusa értelmében fogadta el Mayer Mihály lemondását a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról - írták közleményükben. Néhány hónapon belül új vezetője lehet a Pécsi Egyházmegyének - közölte később a püspökséghez kinevezett Veres András apostoli kormányzó, aki nem közölt részleteket Mayer távozásával kapcsolatban a pécsi püspöki palotában tartott szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatón.

Néhány hónapon belül új vezetője lehet a Pécsi Egyházmegyének - közölte a püspökséghez kinevezett Veres András apostoli kormányzó, aki nem közölt részleteket Mayer Mihály távozásával kapcsolatban a pécsi püspöki palotában tartott szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatón. "Engem ebbe nem vontak be. Amiről én tudok, az az, hogy benyújtotta a lemondását, és azt elfogadták" - válaszolta Veres András a pécsi megyés püspök lemondásának okát firtató kérdésekre. Utalt arra: délben jelentették be a Vatikánban, hogy XVI. Benedek pápa szerdán elfogadta Mayer Mihály korábban benyújtott lemondását. A katolikus egyházfő egyúttal őt, a szombathelyi megyés püspököt nevezte ki apostoli kormányzónak a Pécsi Egyházmegye élére. "Engem azért küldött ide a szentatya, hogy az új főpásztor kinevezéséig vezessem az egyházmegyét. Azért, hogy a hívek addig semmi lelki kárt ne szenvedjenek" - hangsúlyozta Veres. Kitért arra, hogy Mayer Mihály továbbra is püspök marad, de nyugdíjba vonul. Ez azt jelenti, hogy a Pécsi Egyházmegye mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencián (MKPK) belül betöltött tisztségeit sem tartja meg. Mayer Mihály lemondásról az MKPK sajtószolgálata tájékoztatta az MTI-t. Azt írták, hogy a katolikus egyházfő az egyházi törvénykönyv 401. kánonjának 2. paragrafusa értelmében fogadta el a pécsi püspök lemondását az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról. Az egyházi törvénykönyv említett paragrafusa a személyes indítékból benyújtott hivatali lemondásról szól. E szerint az a megyés püspök, "aki betegség vagy más súlyos ok miatt már kevésbé alkalmas hivatalának betöltésére, nyomatékosan fel van kérve, hogy nyújtsa be hivataláról való lemondását".

Veres András arra a kérdésre, hogy Mayer Mihály miért nem vesz részt a sajtótájékoztatón, azt mondta, hogy ennek egyszerű oka van: déltől már ő a pécsi püspökséghez kinevezett apostoli kormányzó, s úgy gondolja, Mayer Mihály számára kényelmetlen lett volna a részvétel.

A püspököt arról is faggatták az újságírók, hogy mennyire tájékozott a Pécsi Egyházmegyét érintő, különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozási ügyben, s tervez-e lépéseket ezzel kapcsolatban. A püspök azt mondta: hallott róla, olvas újságokat, de mélyrehatóan nem foglalkozott a témával.

Garadnay Balázs püspöki helynök azzal kapcsolatban, igaz-e, hogy Mayer Mihály komoly betegséggel küszködik és egészségi állapota szerepet játszhatott a lemondásában, azt közölte: a püspök 2009-ben komoly műtéten esett át. "Fél nappal azután, hogy elhagyta a kórházat, a lelki ereje és az orvosok csodálatos tudománya tartotta talpon az egyházmegye millenniumi ünnepségsorozata keretében rendezett szentmisén. Ha nem lett volna olyan stramm és stabil, már másnap lemondott volna" - mondta a püspöki helynök.

Veres András az utódlással kapcsolatban elmondta: püspöki szék üresedése esetén az adott országban jelen lévő pápai nuncius feladata, hogy jelölteket és róluk információkat gyűjtsön. Ezek alapján tesz javaslatot Rómának. "A kérdésben a pápa dönt a püspöki kongregáció segítségével. Ez néhány hónapon belül megtörténhet" - közölte. A Pécsi Egyházmegye honlapja szerint Mayer Mihály 1941-ben született, 1964-ben szentelték pappá. 1988-ban segédpüspökké, 1989 februárjában püspökké, majd ugyanazon év novemberében megyés püspökké nevezték ki.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép