Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Szecessziós angyal  (A)
Mindet
„Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket” (Jn 20,21)
2011-01-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Január 25-én, kedden tették közzé a Szentatya üzenetét, amelyet január 6-án, Urunk megjelenésének ünnepén írt alá, és amely az október 23-án esedékes missziós világnapra szól. A pápa emlékeztet rá, hogy Tiszteletre méltó II. János Pál a 2000-es szentév alkalmával ismételten leszögezte: a harmadik keresztény évezred elején továbbra is az első keresztények buzgóságával kell hirdetnünk az evangéliumot (Novo millenio ineunte k. apostoli levél, 58).
Ez a legértékesebb szolgálat, amelyet az egyház tehet az emberiség és a léte mély értelmét kereső minden egyes emberért.

„Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet” (Mt 28,19) – ezt a célkitűzést szüntelenül megújítja a liturgia, különösen az Eucharisztia ünneplése, visszhangozva a feltámadt Jézus apostolainak adott parancsát.

Az egyház „missziós természetű”, „mivel az Atyaisten terve szerint a Fiú és a Szentlélek küldetéséből származik” – tanítja az „Ad gentes” k. zsinati határozat (Ad gentes, 2). Ez azt jelenti, hogy az egyház soha nem zárkózhat be önmagába. Missziós feladata továbbra is sürgető; nem hagyhat nyugodni bennünket az a gondolat, hogy kétezer év után még mindig vannak népek, amelyek nem ismerik Krisztust és nem hallottak üdvözítő üzenetéről.

Növekedik azoknak a száma is, akik, bár ismerik az evangéliumi jó hírt, elfelejtették azt és nem tekintik magukat az egyház tagjainak. Sok hagyományosan keresztény közösség sem akar ma megnyílni a hitnek. Folyamatban van egy kulturális átalakulás, amely részben a globalizáció, az uralkodó relativizmus következménye. Ez a változás olyan gondolkodásmódhoz és életstílushoz vezet, amely figyelmen kívül hagyja az evangéliumi üzenetet, mintha Isten nem létezne. Életcélként felmagasztalja a jólétet, a könnyű haszonszerzést, a karriert, a sikert, még az erkölcsi értékek rovására is.

Az egyetemes küldetés mindig mindenkire és mindenre vonatkozik. Az evangélium olyan ajándék, amelyet mindenkivel meg kell osztani. Ez minden keresztény feladata. Fontos, hogy a megkeresztelt személyek és az egyházi közösségek szüntelenül teljesítsék küldetésüket, amely keresztény életük része.

A missziós világnap nem pusztán egy elszigetelt esemény, hanem értékes lehetőség, hogy feltegyük a kérdést: hogyan teljesítjük missziós hivatásunkat? – írja üzenetében a pápa.

Az evangelizáció összetett folyamat, amelynek több alkotóeleme van. Ezek közé tartozik a szolidaritás, a missziós világnap egyik célkitűzése. A Pápai Missziós Művek révén az egyház arra buzdítja tagjait, hogy nyújtsanak segítséget a missziós területek evangelizálásához. Olyan intézmények fenntartásáról van szó, amelyek szükségesek a helyi egyház megszilárdításához katekéták, szeminaristák, papok által. A hívek továbbá járuljanak hozzá a népek életének javításához azokban az országokban, amelyeket szegénység, rosszul tápláltság, betegségek sújtanak, hiányoznak az egészségügyi és oktatási intézmények.

XVI. Benedek üzenetében utal Isten szolgája, VI. Pál pápa tanítására, miszerint az evangelizáció nem hanyagolhatja el az ember átfogó fejlődését, az igazságosság, az elnyomás minden formájától való megszabadítás előmozdítását, természetesen a politikai szféra önállóságának elismerése mellett.

Az egyház küldetésében való felelős részvétellel a keresztények a szeretetközösség, a béke, a krisztusi szolidaritás építőivé válnak, együttműködnek Isten minden embert érintő üdvösségtervének megvalósításában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép