Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kék virág
Kígyósi olajat verejtékező feszület
„Krisztusra várakozva teljesítsük Isten akaratát” – mondta a pápa a római Szent Lőrinc plébánián
2008-12-02 Forrás: Vatikáni Rádió
„Ádvent arra emlékeztet bennünket, hogy Krisztus közöttünk van. Arra szólít mindnyájunkat, hogy engedelmesen kövessük és csatlakozzunk akaratához” – ez volt XVI. Benedek homíliájának főbb gondolata.
A pápa a szentmisével lezárta a szent vértanúságának 1750. évfordulója alkalmából tartott jubileumot.

Ádvent spirituális üzenet az Úr dicsőséges visszatérése, történelmünk vége felé irányít bennünket. A várakozás egyben felhívás arra, hogy életünket Krisztuséhoz tegyük hasonlóvá. Az „ádvent” kifejezéssel a keresztények azt a sajátos kapcsolatot kívánták kifejezni, amely a keresztre feszített és feltámadt Krisztushoz fűzte őket. Krisztus a Király, aki belépett erre a földnek nevezett szegényes térségre. Megajándékozott bennünket látogatásával, majd feltámadása és mennybemenetele után is velünk kívánt maradni. Amikor az Eucharisztiát ünnepeljük, azt hirdetjük, hogy Krisztus nem vonult vissza a világtól, és nem hagyott minket magunkra. Bár nem látjuk és nem érintjük, mint az anyagi valóságot, Krisztus mégis velünk és közöttünk, sőt bennünk van – mondta homíliájában a pápa.

Ha felismerjük jelenlétét, ez azt jelenti, hogy elismerjük: Krisztus útitársunkká vált. Jelenléte közöttünk új értelmet ad földi életünknek. A mi Istenünk olyan atya, aki kész arra, hogy megbocsásson a bűnbánóknak, és befogadja mindazokat, akik bíznak irgalmasságában. Eltávolodtunk tőle a bűn miatt és a halál uralma alá kerültünk. Isten azonban megszánt bennünket és saját kezdeményezésére, a mi érdemünk nélkül, elküldte egyetlen Fiát, mint a mi Megváltónkat.

A pápa felidézte Szent Lőrinc alakját, aki a keresztény hűség mintaképe volt. Gondozta a szegényeket, nagylelkűen szolgálta a római egyházat, hűséges volt a pápához egészen a vértanúságig. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy az életszentség soha nem megy ki a divatból. Lőrinc, a keresztre feszített és feltámadt Krisztus hősies tanúja legyen mindannyiunk számára példa arra, hogy engedelmesen csatlakozzunk Isten akaratához – mondta még homíliájában a pápa.

Emlékeztetett rá, hogy idén volt XII. Piusz halálának 50. évfordulója, majd utalt előde felejthetetlen gesztusára. Soha nem lehet kitörölni a történelmi emlékezetből, hogy amikor 1943-ban bombatámadás érte a bazilikát, Pacelli pápa azonnal a helyszínre sietett, hogy segítséget és vigaszt nyújtson a romokban heverő városrész lakosságának.

XVI. Benedek felidézte még Boldog IX. Piusz pápa és Alcide De Gasperi olasz politikus alakjait, akiknek földi maradványai a Szent Lőrinc bazilikában nyugszanak. Búcsúzásul azt kívánta a híveknek, hogy ádvent legyen mindnyájuk számára a Krisztushoz való csatlakozás megújításának és elmélyítésének időszaka.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép