Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Ha sikert
Giotto: Júdás csókja
A II. vatikáni zsinat a harmadik évezred iránytűje – P. Dariusz Kowalczyk SJ sorozata 12. rész: Inter mirifica - Határozat a tömegtájékoztatási eszközökről
2011-01-31 Forrás: Vatikáni Rádió
Federico Fellini állítólag egyszer ezt mondta: amikor a filmgyártás megszületett, az egyház a sátán művének tekintette. Amikor az egyház végre felfedezte, hogy a filmet lehet jóra is használni, addigra már a sátán művévé változott. A zsinat azonban nem követte el az említett hibát, mert az „Inter mirifica” k. határozatában leszögezi: „Az Anyaszentegyház jól tudja, hogy ezek az eszközök, ha helyesen alkalmazzák őket, az emberiségnek nagy segítséget nyújtanak (…). De azt is tudja, hogy az ember képes a teremtő Isten szándékai ellen és saját romlására is fordítani őket” (2. pont).
A zsinat rámutat, hogy a tömegtájékoztatásban szükség van a helyes lelkiismeretre, főleg két, különösen vitatott kérdést illetően. Az első a hírek szerzését és terjesztését érinti. Az információnak nem pusztán meg kellene felelnie a tények valódiságának, hanem tiszteletben kellene tartania az emberi jogokat és méltóságot is. Ma, amikor mindenekelőtt szenzációt keltő híreket keresnek, hogy felkeltsék a közönség figyelmét, érdemes emlékeztetni a II. vatikáni zsinat megállapítására, miszerint „nem minden ismeret használ”, „a szeretet viszont épít” (1Kor 8,1). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a tömegtájékoztatási eszközöknek nem kellene társadalmi ellenőrzést gyakorolniuk.

A második kérdés „a művészi szabadság és az erkölcsi törvény” viszonyát érinti (6. pont). Az „Inter mirifica” dekrétum leszögezi, hogy az objektív erkölcsi rend felette áll az összes többi, emberalkotta rendeknek, ide értve a művészetet is. Nem igaz, hogy „többet meg kell engedni” azoknak, akik a művészetnek szentelik magukat. Ha eltekintenek az etikai dimenziótól, akkor pusztán olyan produkciókat hoznak létre, amelyek, valódi mélységet nélkülözve, mindössze provokációra szorítkoznak.

Ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni az említett kérdésekkel, a zsinat útmutatása szerint olyan „papokat, szerzeteseket és világi hívőket” kell kiképezni, akik mind szakmailag, mind erkölcsileg képesek a tömegtájékoztatás eszközeinek használatára. Ez a zsinati irányelv pedig ma sürgetőbb, mint valaha.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép