Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Várakozva
Lourdes  1997
Egyházmegyei ifjúsági munkatársképző indult Nyírbátorban
2011-02-03 Forrás: Magyar Kurír
Ifjúsági munkatársképzőn vesznek részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fiataljai hat alkalommal a nyírbátori római katolikus plébánián. Az ország egyik legfiatalabb egyházmegyéjében egy éve alapította meg Bosák Nándor megyéspüspök a debreceni székhelyű Egyházmegyei Ifjúsági Irodát. Az azóta eltelt időszak tapasztalatairól, sikereiről, nehézségeiről Szabó Fruzsina, az ifjúsági iroda világi vezetője számol be.
Mit takar ez a képzés, milyen eredményt vártok?

Ez egy gyakorlati képzés, ahol a fiatalok megtanulnak többek között tábort szervezni, kiscsoportos beszélgetéseket, imákat, játékokat vezetni. A képzésen részt vett fiatalok a programok megszervezésében, kortársaik meghívásában segítik majd a plébánosaik és az Ifjúsági Iroda munkáját. Az első hétvége után a fiatalok nagyon lelkesek, és úgy tűnik, hogy már most számíthatunk a segítségükre.

Az embereket ma nagyon nehéz megszólítani, a meglévő programjaikhoz képest vonzóbbat ajánlani.

Úgy érzem, hogy az EMIB tagjai a magukénak érzik a fiatalok ügyét, és ez is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az „Élesztőre” tizenhét fiatal jelentkezett. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az ifjúság túl van terhelve a hétköznapi tevékenységeiben, amihez még programbőség is társul. Ezeket szem előtt tartva szeretnénk, ha minden fiatal évente legalább egy programra eljutna.

Feladataitok között szerepel-e a keresők megszólítása?

Először a megkeresztelt, vallásukat gyakorló fiatalokat szeretnénk összefogni az egyházmegyénkben, de természetesen nem zárkózunk el a keresőktől sem. Az Ifjúsági Iroda megalakulásáról hírt adtunk az Örömhír egyházmegyei lapban. Ezt elolvasta egy „kereső” fiatal, eljött hozzánk, és azóta is jól érzi magát köztünk. Szerintem megtalálta a helyét. Ez is „örömhír”. Tervezzük, hogy idén a Debreceni Ifjúsági Találkozón nyitni fogunk a kereső fiatalok felé is, hiszen a találkozó témája a misszió lesz.

Ifjúsági programok eddig is voltak az egyházmegyében, amelyeket más-más intézmény plébánia szervezett. Hogyan kapcsolódik ezekhez az iroda?

Az egyházmegyénk eddigi programjainak megszervezésében, a fiatalok toborzásában az iroda segítséget nyújt (Megszentelt Élet Napja, COR hétvégék, Debreceni Ifjúsági Találkozó, Fiatalok a Világ Életéért Találkozó, Gyalogos Zarándoklat Máriapócsra). De segítünk eljuttatni őket az országos, nemzetközi rendezvényekre is. Decemberben indítottuk el a Debreceni Ifjúsági Csoportok Összejövetele (DICSŐ) programot hagyományteremtő szándékkal. A fiataloktól sok pozitív visszajelzést kaptunk, és szeretnénk, ha esperesi kerületi szinten is megvalósulhatna egy ilyen kezdeményezés.

Egyházmegyénkben kettőszázötvenezer a római katolikus hívők száma. Számszerű adatokat tudtok-e közölni azokról a fiatalokról, akik kapcsolatban állnak valamilyen szinten a plébániákkal?

Az említett kérdőívből kiderül, hogy a középiskolásoktól az egyetemista korosztályig nagyon kevés, körülbelül 600 aktív fiatalunk van a plébániákon. Mindenképpen szeretnénk, hogy egyre többen lennénk, ezért is hoztuk létre az EMIB-et, az Élesztőt, és ezért próbál az iroda minél több ifjúsági rendezvényen megjelenni, minél több helyen bemutatkozni. Szeretném üzenni a fiataloknak, hogy az Egyházmegyei Ifjúsági iroda értük jött létre. Szeretettel várunk mindenkit az irodában (akár csak egy teára is) és bármelyik programunkra.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép