Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet (A)
2. - Balázs érsek atya, - égi Anyánkat köszöntők között
A II. vatikáni zsinat a harmadik évezred iránytűje. P. Dariusz Kowalczyk SJ sorozata 13. rész: Unitatis redintegratio - Határozat az ökumenizmusról
2011-02-07 Forrás: Vatikáni Rádió
Minden keresztény egyet ért abban, hogy a különböző felekezetek közötti megosztottság ellentmond Krisztus akaratának és botrányt jelent a világ számára. De hogyan építsük újjá az elvesztett egységet? A II. vatikáni zsinat által keltett lelkesedés ma már látszólag lelohadt. Sőt, növekednek az egyházak közötti megosztottságok.
Ezek gyakran annak a következményei, hogy eltérő módon értékelik az olyan erkölcsi kérdéseket, mint a homoszexualitás, az eutanázia, az orvosi segítséggel történő megtermékenyítés.

Nem törekedhetünk egy utópikus ökumenéra, de nem feledhetjük el az Úr imáját sem: „Hogy mindnyájan egyek legyenek”. Azonban nem segítik az ökumenizmus ügyét azok, akik egy illuzórikus, rövidebb utat választva azt hirdetik, hogy végső soron minden felekezet egyforma és mindegyik magába foglalja saját igazságát. Csak egyetlen igazság van, Jézus Krisztus igazsága. A II. vatikáni zsinat világosan megállapítja: „Az üdvösség eszközeit hiánytalanul (ugyanis) csak Krisztus katolikus Egyházában, az üdvösség egyetemes eszközében érhetjük el” (3. pont).

Ez nem azt jelenti, hogy egy katolikus jobb egy nem katolikusnál. A zsinat megjegyzi, hogy bár a katolikus egyház rendelkezik az üdvösség összes eszközével, „tagjai mégsem élnek ezekből kellő buzgósággal” (4. pont).

Így előfordulhat, hogy valaki, akinek csak kevés eszköz áll rendelkezésére, mégis közelebb áll az evangéliumhoz, mint az, akinek sok eszköz van a kezében.

Itt emlékeztetni kell a zsinat egyik ökumenikus alapelvére: a hívő „annál jobban előmozdítja, sőt éli is a keresztények egységét, minél maradéktalanabbul törekszik evangéliumi életre” (7. pont). Az „Unitatis redintegratio” k. határozatban olvassuk: „E szívbéli megtérést és életszentséget a keresztények egységéért mondott …könyörgésekkel együtt az egész ökumenikus mozgalom lelkének kell tekinteni” (8. pont). El kell tehát köteleznünk magunkat, mintha minden tőlünk függne, de úgy kell várnunk az eredményeket, mintha minden csak Istentől függne – írja zsinati sorozatában P. Dariusz Kowalczyk lengyel jezsuita, a római Pápai Gergely Egyetem dogmatika tanára.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép