Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta  Colosseum
Hercegszántó (Máriakert)
Kárpát-medencei egyetemi lelkészségek találkozóját tartották Sopronban
2011-02-07 Forrás: Magyar Kurír
Csaknem kétszáz résztvevővel rendezték meg február 4. és 6. között a III. Kárpát-medencei egyetemi lelkészségek találkozóját a Nyugat-magyarországi Egyetemen, Sopronban. Az előadások középpontjában a hit, a család és a keresztény értékrend kérdése állt. Az eseményről Kicsák László és Kalmár Imre küldött beszámolót szerkesztőségünknek.
Február 4-én Veöreös András építészmérnök idegenvezetésével ismerkedhettek a résztvevők a leghűségesebb várossal. A találkozó a II. katolikus egyetemi bállal vette kezdetét. A bál házigazdája Biczó Balázs erdőmérnök volt. A nyitányon felhangzó KELET 2011 induló után az Egyetemi Lelkészségek képviselői városaik nevének nagymagyarországos drapériára tűzésével fejezték ki összetartozásukat. A Soproni Katolikus Egyetemi Lelkészség nevében Henczel Szabolcs köszöntötte a vendégeket. Ünnepi beszédet mondott a rendezvény fővédnöke, a Nyugat–magyarországi Egyetem rektora, Faragó Sándor; valamint az Egyetemi Lelkészségek vezetője, Pákozdi István. A bálon Kicsák László erdőmérnök hallgató, a Szent Pál Katolikus Szakkollégium Diákbizottságának Elnöke, a KELET 2011 főszervezője „Szent Pál Katolikus Szakkollégium Tiszteletbeli Tagja” címet adott át Faragó Sándornak, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának, hímzett Szent Pál-emlékfolt kíséretében.

Február 5-én, szombaton reggel az egyetem Erzsébet kerti épületében szentmisén vettek részt a fiatalok. Délelőtt Pápai Lajos megyéspüspök tartott előadást, a követlezőket hangsúlyozva: egyetlen élhető és hiteles társas életformának a család tekinthető; ez a jövő záloga mind Magyarország, mind a világ számára. Kiemelte továbbá, hogy a papi hivatástudat őszinte vállalása is vonzó lehet a ma emberének. Délután Barna Máté OP domonkos tartományfőnök a szerzetesség és a szerzetesi életforma történelmi és mai helyzetétről beszélt, betekintést nyújtva a rend gondolkodásmódjába is; Veöreös András építészmérnök a soproni és a magyarországi szerzetesi építészet remekműveiről nyújtott átfogó képet. Víg Péter az egyetemi hagyományok rejtelmeiről beszélt, melyek mankóként szolgálhatnak az egyetemista számára e csalatkozó világban; Berki Imre Földünk globális problémáit tárgyalta, keresztény szemléletű megközelítésben; Konkoly-Gyúró Éva az El Camino zarándokút csodáit tárta a hallgatóság elé. Az előadások után számos kérdés hangzott el. Az esti kerekasztal-beszélgetés során az egyetemi keresztény pasztoráció kérdéseit és stílusait feszegették az egyetemi lelkészek, tanácsokkal segítve a fiatalabb egyetemi lelkészségeket. Ezt követően tartották meg az egyetemi lelkészségek első olimpiáját. A napot éjfélkor, kompletóriummal zárták.

Február 6-án, vasárnap Kicsák László szervező értékelte a hétvége történéseit, és köszönetét fejezte ki a rendezvény létrejöttét előmozdítóknak, kiemelve Henczel Szabolcs soproni római katolikus egyetemi lelkészt, aki sok imával és segítséggel támogatta a szervezést és a fiatalokat.

Az ünnepi vasárnapi szentmisét, mely a találkozó záró eseménye is volt, Pápai Lajos megyéspüspök celebrálta, aki az egész hétvégét a fiatalokkal töltötte. A szentmise végén Pákozdi István köszönetét fejezte ki Faragó Sándornak, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának a rendezvény támogatásáért. „A találkozó szemmel láthatóan is erőt adott minden keresztény és keresztyén fiatal számára, hogy a jövőben is elképzelhető egységben, mely Krisztusi hitből fakad, és így Istenben, hazában és családban gondolkodva példát mutasson a világnak, hogy járható az Isten felé vezető út mely néha rögös, de Isten szeretetében bővelkedik” – fogalmazott Pákozdi István.

A jövő évi KELET helyszíne Debrecen lesz – szerepel Kicsák László és Kalmár Imre beszámolójában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép