Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Óra
A főoltár, Topor M.
Megkezdődött a kánoni vizitáció a magyar bencés közösségekben
2011-02-08 Forrás: Magyar Kurír
Február 7. és 18. között négyévente sorra kerülő kánoni vizitációt tart a Magyar Bencés Kongregáció magyarországi közösségeiben Richard Yeo, az Angol Bencés Kongregáció prézesapátja, valamint Philippe Vanderheyden, a belgiumi Chevegogne apátja. A négyévente megtartott kánoni vizitációk célja a középkori kezdetektől fogva az, hogy a szerzetesközösségek testvéri segítséget nyújtsanak egymásnak a külső megfigyelő szem és meghallgatás révén.
Richard Yeo apát megfogalmazásában: a vizitáció célja az, hogy „az Egyház törvényeinek és Konstitúcióinknak megfelelően megőrizze, megerősítse és megújítsa a szerzeteséletet.”

A vizitációt megnyitó konventgyűlésre február 7-én került sor Pannonhalmán az örökfogadalmas szerzetesek részvételével. A kánoni vizitáció ezt követő tizenkét napja során az apátok meglátogatják a pannonhalmi, győri, budapesti, tihanyi és bakonybéli közösségeket; részt vesznek a közösségek imádságán és egyéb alkalmain, személyesen beszélgetést folytatnak minden egyes szerzetessel, majd beszámolót készítenek látogatásukról. Ez a beszámoló a vizitátorok benyomásait, megjegyzéseit és tanácsait rögzíti, s a vizitációt követő periódusban a közösségek többször felolvassák és elmélyítik azokat.

A Pannonhalmához tartozó bencés közösségek legutolsó kánoni vizitációjára négy évvel ezelőtt, 2006. október 24. és november 9. között került sor, az időközben elhunyt André Louf trappista apát, valamint a mostani vizitációt is végző Philippe Vanderheyden apát vezetésével.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép