Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

VII. Ince
Csapatzászló 1990
Feleségek, édesanyák
2011-02-11 Forrás: Erdély.ma
A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban közel kilencven résztvevővel tartották meg a feleségek, édesanyák lelkigyakorlatos hétvégéjét a Gyulafehérvári Főegyház¬megye Pasztorális Bizottsága Család munkacsoportjának szervezésében. A mottója a mindig időszerű „Igyekezzetek megtartani a lelki egységet a béke kötelékében!" (Ef. 4,3)
Sokan értetlenkedve kapják fel fejüket: mire való egy lelkigyakorlat? — pedig ahogyan kell a testnek a fizikai táplálék, úgy kell a léleknek is a szellemi töltődés. Mert megpróbálnak a mindennapok mindannyiunkat. Az édesanyákat, akik az életet hordozzák, őket még inkább.

Gyönyörű kézművesmunkák születtek péntek délután az ismerkedés, ráhangolódás után.

Szombat délelőtt a Buda­pesten élő Udvardy Erzsébet tartott előadást a Férfi és nő mássága, egyedisége. Egymás másságának elfogadása címmel. Többször elhangzott: a másság nem taszító, hanem többletérték, amivel a férj-feleség kiegészíti egymást, a különbözőségek gazdagítják a házastársi kapcsolatot, és fontos a „mégis szeretet".

A szeretet mindenekelőtt nem érzés, hanem döntés. Az előadás legfontosabb üzenete talán ez volt: az élet rövid, de az örök életre kell törekednünk. Fe­leségként az a dolgunk, hogy „sepregessünk" a férjünk előtt, segítsük őt abban, hogy eljusson az üdvösségre. A párkapcsolatnak nem érdemes semmit sem elejébe helyezni. Az előadó kérdéseket is feltett: tudunk-e megbocsátani, felejteni, újrakezdeni? Mert akkor talán nem végződik annyi házasság válással.

Délután a kézdivásárhelyi Kertész Mária pszichológus, családreferens előadásában a házastársi egység akadályairól beszélt, illetve arról, hogy melyek azok az erőforrások, amelyek segítenek az egység fenntartásában és helyreállításában. Az előadásában állítottak hitelességét személyes tapasztalatokkal igazolta.

Az elhangzott témákat kiscsoportokban mélyítették el a résztvevők. Színesítették a rendezvényt a tanúságtételek, a meditációs tánc, a filmnézés és a kötetlen együttlétek is.

A plénumban az édesanyák beszámolói között elhangzott, milyen sokat jelentett számukra, hogy megoszthatták egymással örömeiket, fájdalmaikat, félelmeiket és gyengeségeiket, ugyanakkor megerősödtek a család iránti elköteleződésben. A gyermekvállalást nem terhességként, hanem áldott állapotként élik meg...

Vasárnap délelőtt a zsú­fo­lásig megtelt csíksomlyói kegy­templomban a szentmisén Asztrik testvér is az édesanyai hivatás fontosságát hangsúlyozta: Isten ajándékai ők a családban, a társadalomban.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép