Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Bem tábornok 1849-es hovéd lovassági zászlaja a trónfosztás után
Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231)
„Az ördög is Isten ördöge”
2011-02-12 Forrás: Evangélikus Egyház
Mi a jó és mi a rossz? avagy „ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval” – ezzel a címmel hirdette meg az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány csütörtök esti alkalmát a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Galambos Ádám vendégei Jókai Anna – Kossuth-díjas író és Gáncs Péter – evangélikus elnök-püspök voltak. A jó és rossz problémája ősidők óta foglalkoztatja az embert, sok-sok neves teológus foglalkozott már a témával, de lezárni, illetve megoldani csak úgy nem lehet és talán nem is kell. Izgalmas lehet viszont újra és újra visszatérni rá, boncolgatni, különféle megközelitésből megvizsgálni.
Egy ilyen különleges és érdekes megközelítés volt a csütörtök esti asztali beszélgetés keretében, hogy Galambos Ádám teológus hallgató, az alapítvány kuratóriumi elnöke az est házigazdájaként három műalkotáson keresztül indította el a beszélgetést. A három kép közül kettő a helyszínen is jelen lévő Vincellér Imre alkotása. Az álomszerű, különleges hangulatú képek az Angyal és a Bukott angyal címet viselik, kapcsolódva az est témájához.

Jókai Anna egy saját élményén keresztül hangsúlyozta, milyen fontos az, hogy kinek mi van az élete középpontjában, fontos, hogy a középpont ne üres tér legyen, így az ő életében a mérleg nyelve – utalva egy korábbi művére – mindenképpen Jézus Krisztus.

A középen álló harmadik alkotás, Simon András grafikája, szinte összeköti a két festményt. Nagyon érdekes teológiai kérdést feszeget az egyetlen vonalból álló mű, összeköti a Lélek szimbólumát a galambot a gonosz jelképével, a kígyóval.
Lehet valóban ugyanannak a kéznek az alkotása a jó és a gonosz? – ezzel a gondolattal indította eszmefuttatását Gáncs Péter püspök.

A keresztyénység alapvetően nem dualista vallás, azaz nem vallja, hogy a jó és rossz egyenrangú úrként uralkodik és harcol a világ felett. De tény és való, hogy ahogy megtapasztalhatóan létezik a jó, úgy érzékelhető egy gonosz, negatív, mindent összekuszáló erő jelenléte is a világban. A püspök Madách Imre Az ember tragédiája című művére utalva megfogalmazta, hogy a rossz akár serkenthet nagyobb ellenállásra, vagy másképpen erősítheti ellenállóképességünket, tudatosabb hitre vezethet. A nehéz kérdést egy lutheri gondolattal summázva hozzátette: „Az ördög is Isten ördöge".

A másfél órás beszélgetés még számos izgalmas, gondolatébresztő témát vetett fel, és bizony még azok számára is hamar elrepült az idő, akik a – nagy érdeklődésre való tekintettel – már csak állóhelyet kaptak a teremben.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép