Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Kápolna.  sgy
A betegek világnapja Székesfehérváron
2011-02-18 Forrás: Magyar Kurír
A székesfehérvári Szent István Bazilikában tartott koncelebrációs szentmisén Spányi Antal szentbeszédében beszélt arról, hogy - amíg fiatal - az ember álmai a sikeres, szép, egészséges, boldog életről szólnak. És reméli, hogy azok valósággá válnak. Az élet mást tartogat: megérkeznek a fájdalmak, betegségek, testi-lelki szenvedések. És egyszer csak elérkezünk a "nagy sötét kapuhoz", mely a halál ajtaja, és mely az örökkévalóságba vezet.
Álmaink a szépről szólnak, de az élet meghozza a szenvedést is, mely annyira hozzátartozik, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus sem volt mentes ettől - nemcsak élete végén, hanem élete során sem. Mária életében is ott látjuk a kereszteket, a szenvedés sebeit. XVI. Benedek pápa az idei betegek világnapjára írt buzdításában az Úr sebeit állítja elénk, amelyeket értünk viselt, amelyekben a hívő ember elrejtőzik, és amelyek által elnyeri a megváltást.

Gyöngeségünkben tudjuk, hogy szükségünk van támaszra, megértésre, vigasztalásra embertársaink felől. Leginkább azonban arra a kegyelemre van szükségünk, amelyet Isten tud megadni nekünk: ennek fényében tudjuk megtenni, hogy a szenvedések alatt ne összeroskadjunk, hanem azokat értékként éljük meg. A kegyelem fényében megélt szenvedésünk által Krisztushoz tartozunk, Ővele válunk eggyé.

Ez a szenvedés a nagy szentek életének is része volt. A betegséget, a szenvedéseket megélve is lehetséges a boldogság és örömhír hordozójává válni. A betegek szentsége segít minket a nehézségekben: fontos, hogy készülten érkezzünk. Ez nem a haldoklók szentsége, hanem a betegeket megerősítő kenet. És amikor valóban eljön a halál órája, akkor a hitet erősíti bennünk, hogy annak fényében tudjuk átlépni a halál sötét kapuját abban a bizonyosságban: Isten szeretetébe érkezünk – hangsúlyozta a püspök.

A szentbeszéd után a hívek keresztségi fogadalmának megújítása következett, majd a papok imádkoztak a betegekért. Ezután szolgáltatták ki a betegek szentségét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép