Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Sor  si.
Nagy Sándor.  Madonna
Az egyenlőség nem jelent egyformaságot
2011-02-19 Forrás: Erdély.ma
Február 17-én Belgrádban megkezdte négynapos ülését az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) közös bizottsága. Az ülésszakot pénteken délelőtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszéde vezette be. Miután köszönetet mondott az összejövetel házigazdájának, Stanislav Hočevar belgrádi metropolita érseknek és üdvözölte az egybegyűlteket, Erdő Péter elmondta, hogy az idei találkozó témája a béke, és a keresztények szerepvállalása a béke megvalósulásáért.
Mottóként János evangéliumát idézte: „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja” (Jn 14,27). Hangsúlyozta, hogy Isten igéje segít megérteni a béke értelmét. A világ gyakran visszaél a béke kifejezéssel, így tettek például a kommunista rezsimek. Sokszor pedig a háború hiányát értik alatta, holott a béke ennél sokkal többet jelent.

Feltette a kérdést, hogyan beszélhetünk békéről, amikor nemzeti és vallási hovatartozásuk alapján kirekesztenek, olykor üldöznek embereket? Hangsúlyozta, hogy hatékony módon kell kifejeznünk szolidaritásunkat üldözött testvéreink felé.
Korunkban a béke sokak számára passzív toleranciát jelent. Ennek visszás jellege olyankor válik nyilvánvalóvá, amikor egy kisebbség a diszkrimináció vádjával arra kényszeríti a többségi társadalmat, hogy mondjon le jogairól, kulturális hagyományairól.

A bíboros felhívta a figyelmet arra, hogy nem ez az Úr békéje. Az Úr békéje az igazságon alapul, Isten és ember igazságán: „Az igazság és a hűség találkoznak, az igazságosság és a béke csókot vált” (Zsolt 85,11). Az Úr békéje arra hív, hogy fedezzük fel az identitás és az egység különböző formáinak szépségét, gazdagságát. Fontos, hogy a családban és a társadalomban is elismerjük az egyes emberek különbözőségét, amely nem áll szemben azzal az alapelvvel, hogy egyenlő jogokat élveznek. Az egyenlőség nem jelent egyformaságot. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk a nemzetek mint nyelvi, történelmi, kulturális közösségek értékét. Azok tudják tisztelni és értékelni mások kulturális örökségét, akik ismerik és szeretik saját kultúrájukat.

A béke gazdasági vetületéről szólva hangsúlyozta, hogy keresztényként meg kell keresnünk és támogatnunk kell a gazdasági élet azon kezdeményezéseit, amelyek nem az egyre nagyobb profit elérésére törekednek, hanem a szolidaritáson alapulnak és szem előtt tartják mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekeit.

Az összejövetel az ökumenizmus jegyében zajlik. Erdő Péter bíboros emlékeztetett XVI. Benedek gondolataira, amelyeket a keresztények egységéért rendezett imahét alkalmával mondott el, és amelyek rávilágítanak arra, milyen fontos a keresztény felekezetek közötti béke, az Úr akarata szerint. A Szentatya hangsúlyozta, hogy az elmúlt években jelentős lépéseket tettünk az ökumenizmus felé, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok jöttek létre a felekezetek között, amelyek a modern világ kihívásaira konkrét együttműködésről tanúskodó lépésekkel reagálnak.

Felhívta a a keresztény egyházak látható egységéért munkálkodó szervezetek felelőseinek és tagjainak figyelmét a Szentatya gondolatainak másik fontos elemére: még messze vagyunk attól az egységtől, amelyért Krisztus imádkozott, és amely az első jeruzsálemi közösségben megvalósult. Idézte a pápát, aki hangsúlyozta, hogy ez az egység a szervezeti szintnél mélyebben, a közös hitvallásban, az istentisztelet közös megünneplésében, és Isten családjának testvéri egyetértésében valósulhat meg.
Arra buzdított, hogy a Szentlélek erejében bízva kell válaszolni az Úr hívására, félretéve a csüggedést és a pesszimizmust, és tovább kell menni a párbeszéd útján, tovább kell keresni a közös teológiai, liturgikus és szellemi örökséget. Erdő Péter bíboros XVI. Benedek gondolataival zárta beszédét és indította útnak a tanácskozást.

A délelőtti órákban jelen volt az ülésen Božidar Đelić, a szerb kormány uniós integráció kérdésekben illetékes elnökhelyettese. Az ülésszak résztvevői délben látogatást tettek a belgrádi apostoli nunciatúrán.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép