Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Piroska napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Ibolya, A.
Az EU állásfoglalást adott ki a vallási türelmetlenségről
2011-02-21 Forrás: Erdély.ma
A vallási türelmetlenség és diszkrimináció megnyilvánulásai miatti aggodalmukat hangoztatták hétfőn Brüsszelben elfogadott közös állásfoglalásukban az Európai Unió országainak külügyminiszterei. Utaltak arra, hogy a közelmúltban több országban követtek el erőszakos, illetve terrorista cselekményeket keresztények és istentiszteleti helyeik, illetve muzulmán zarándokok és más vallási közösségek tagjai ellen. „Sajnálatos módon a világ egyetlen helye sem mentes a vallási intolerancia megpróbáltatásaitól" – állapították meg a miniszterek.
Hangsúlyozták, hogy a vallásszabadság egyetemes emberi jog, amit mindenhol és mindenki tekintetében meg kell védeni. Az uniós miniszterek szerint elsődlegesen az államok kötelessége, hogy megvédjék polgáraikat – köztük a vallási kisebbségek tagjait -, és biztosítsák jogaikat.

"A nemzetközi közösségnek meg kell szilárdítania álláspontját, és közös választ kell adnia azoknak, akik a vallást a megosztás, a szélsőségesség szítása, valamint az erőszak eszközeként akarják használni" – áll a külügyminiszterek állásfoglalásában.

A szöveg általános egyetértéssel történt elfogadása pontot tett annak a vitának a végére, amely hosszú ideje zajlott az unióban arról, helyes-e külön is kiemelni a keresztény közösségek elleni támadásokat. Az állásfoglalás kezdeményezői ugyanis erre helyezték a hangsúlyt, míg mások szerint meg kellett volna maradni az általános érvényű toleranciaértékek megfogalmazása mellett, anélkül, hogy kifejezetten említenék a kereszténységet. Végül kompromisszumos szöveg született, amely első helyen említi a vallási intolerancia áldozatai közt a keresztényeket, de említést tesz a muzulmán zarándokokról és más vallási közösségekről is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép