Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Murillo: Szent András mártírhalála
Jézus ábrázolás
Lebontanák a vereckei emlékművet
2011-02-23 Forrás: Erdély.ma
A Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékmű lebontását követeli szerdán Ungváron kiadott nyilatkozatában az ukrán nacionalista szellemiségű Proszvita Szövetség Kárpátalja megyei szervezete, mert szerinte az emlékjel „revansista monstrum". A megyei szervezet magyarellenes megnyilvánulásairól ismert elnöke, Volodimir Pipas által jegyzett közlemény állítása szerint „a Vereckei-hágón – Magyarország akkori határán – száztizenöt éve emelt magyar honfoglalási emlékmű a Kárpátalja fölötti magyar uralmat volt hivatott megörökíteni, s az ott élő orosz-ukrán lakosságot erre emlékeztetni".
A régióban akkor „szörnyű soviniszta rezsim uralkodott", ezért senki nem emelhette fel a szavát a ruszin-ukránokra nézve rendkívül megalázó jelkép ellen, ezt csak a galíciai ukrán értelmiség tehette meg Ivan Franko íróval az élen – áll a nyilatkozatban.

Az ukrán szervezet állítása szerint „1996-ban a magyar revansisták lefizették a helyi ukrán hatalmat és titokban megkísérelték visszaállítani az emlékjelet eredeti tartalmával együtt", az emlékműnek ugyanis a nagy álmuk, Nagy-Magyarország határát kellett volna jelképeznie, de a szándék az ukrán közvélemény tiltakozása miatt meghiúsult. A Proszvita úgy véli, a vereckei honfoglalási emlékmű nagy tiltakozás melletti 2008-as befejezése a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) engedélye nélkül, a vonatkozó ukrán törvények rendelkezéseinek megkerülésével történt. Ezért minden alap megvan annak feltételezéséhez, hogy a Vereckei-hágón létesített „monstrum" törvénytelenül épült, hivatalosan nincs emlékműként bejegyezve, vagyis „nem több önkényesen összedobált és bebetonozott kőhalomnál" – olvasható a nyilatkozatban, amely szerint ezért a hatalomnak le kell azt bontatnia. Vagyis jogtalan a létesítményt megrongálók felelősségre vonása, abszurdum e közönséges kőrakás felgyújtóinak, a Szvoboda párt tagjainak a letartóztatása és üldözése – így a közlemény.

A Proszvita nyilatkozata szerint a mostani ukrán hatalom úgy tesz, mint ahogy száz évvel ezelőtt tett volna hasonló esetben a soviniszta magyar hatalom, azaz üldözi az ukránok nemzeti méltósága mellett kiállókat, akik a revansista Nagy-Magyarország – még ha jelképesnek is tekinthető – újjászületése ellen küzdenek és védik Ukrajna területi egységét. Mindez azt bizonyítja, hogy a jelenlegi ukrán államhatalom nem védi Ukrajna nemzeti-állami érdekeit – mutat rá a közlemény.

„Követeljük a hatalomtól, hogy kötelezzék a Vereckei-hágón folytatott építkezés szervezőit az általuk törvényellenesen – Magyarország és Ukrajna közötti jelképes határkő állítása céljából – összedobált és bebetonozott kőhalom eltüntetésére" – áll az ukrán szervezet nyilatkozatában, amely egyúttal felszólít minden állampolgárt, hogy vesse latba erőfeszítését a „nagymagyar revansizmust jelképező", törvénytelenül épült vereckei „kőhalom" eltüntetése érdekében, ha a hatalom ezt magától nem teszi meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép