Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Piroska napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Szent Margit (1242-1270)
Az egyiptomi hadsereg erőszakot alkalmaz a kopt kolostorok ellen
2011-02-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Az utóbbi két napban másodszor támadták meg a Kairótól 110 km-re fekvő Wadi el-Natroun kopt kolostorát. Két szerzetes és a kolostorban dolgozó hat munkás megsérült. Négy személyt, három szerzetest és egy kopt ügyvédet pedig letartóztattak. Az ügyvéd azért tartózkodott a kolostorban, hogy vizsgálatot folytasson le az előző nap történt támadásról.
Az egyik szerzetes arról tájékoztatta a „FreeCopts” online hírügynökséget, amelynek weblapját jelenleg letiltották, hogy a hadsereg öt tankkal, páncélosokkal és bulldózerekkel támadta meg a kolostor főbejáratát. Céljuk az volt, hogy lerombolják a védőfalat, amelyet a szerzetesek a kolostor legveszélyeztetettebb oldalán emeltek a fosztogatók ellen. Az országban január 25-én kirobbant felkelést követően ugyanis a kolostort a börtönökből megszökött köztörvényes bűnözők támadták meg.

A szerzetesek jelentést tettek az állambiztonsági szervek illetékeseinek, akik azonban azt válaszolták, hogy nem tudják garantálni biztonságukat. Azt javasolták, hogy a kolostor lakói saját maguk gondoskodjanak védelmükről. A szerzetesek és a kolostor személyzete ekkor éjt nappallá téve felhúzta a védőfalat. Az építkezéshez azonban nem kaptak hivatalos engedélyt. Az egyiptomi hadsereg február 21-én elrendelte a fal ledöntését, kilátásba helyezve, hogy ha 48 órán belül nem tesznek eleget a kérésnek, akkor katonákkal hajtják végre a rendelkezést. Ez meg is történt. A támadás után az egyiptomi fegyveres erők illetékese a Facebook-on közleményben tájékoztatott arról, hogy az intézkedésre azért volt szükség, mert a fal állami tulajdonban lévő területre épült.

A szerzetesek, akik állítják, hogy a térség mindig is a kolostorhoz tartozott, ülősztrájkkal tiltakoznak a lőfegyverek alkalmazása ellen. Az egyiptomi hadsereg a napokban egy másik kolostor ellen is támadást intézett hasonló indoklással. Mintegy hétezer kopt hívő vonult fel békésen Kairó kopt székesegyháza előtt, majd a forradalom központjához, a Tahrir térre vonult, hogy tüntessen a merényletek ellen.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép