Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Szt. Máron Pannonhalmi ablak
IV. Jenő
Egyházmegyei karitászvezetők találkozója Székesfehérváron
2008-12-04 Forrás: Magyar Kurír
Spányi Antal megyéspüspök meghívására a Székesfehérvári Egyházmegye egyházközségeiből több mint száz karitászvezető érkezett Székesfehérvárra. A november 29-én, szombaton megtartott konferencián a karitászmunkatársak az elszegényedő, reményvesztett emberek személyes megszólításáról és a jövő évi tervekről tanácskoztak.
Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspök-elnöke megköszönte az egyházmegyéjében zajló karitászmunkát majd előadásában kifejtette: hazánkban egyre nagyobb szükség van az önkéntes segítők munkájára. Az előrejelzések egyre rosszabb, mélyebb és hosszabb válságról beszélnek. Nehéz év elé nézünk, a társadalomnak fokozódó nehézségekkel kell szembenéznie: a reáljövedelmek csökkennek, sokan az utcára kerülnek, megugrik a munkanélküliség. A keresztény szemlélet és életmód sajátossága a felebaráti szeretet, a szolidaritás jelentőségének hangsúlyozása és gyakorlása. „Fel kell készülni a mélyülő válság nehézségeire, fel kell mérni és meg kell találni a lehetőségeket a segítségnyújtásra” – hívta fel a figyelmet a megyéspüspök.

A karitászcsoportok készítsenek nyilvántartást a környezetükben élő, ínségben szenvedő emberekről. Legyenek nyitottak az összefogásra például a helyi önkormányzatokkal, az országos és egyházmegyei karitászközpontokkal. Fontos, hogy felkészüljünk a segítségnyújtásra, mert bár még nem érezzük a nehézségek szorítását, előre látjuk, hogy ezerszámra maradnak biztos kereset nélkül a családok. Látjuk az anyagi, lelki, erkölcsi és szellemi, érzelmi nyomorodást, kiszolgáltatottságot. Mindezt gyógyítani kell! Ha mindent nem is tudunk megoldani, de tegyünk meg azt, ami tőlünk telik. Legyen mindenkinek embere!

A megyéspüspök arról is beszélt, hogy a keresztény ember segíteni akarása tanúságtétel a világban. Nagyon fontos, hogy jó példát mutatva megnyerjük embertársainkat a felebaráti szeretetnek. Az embereket lelkiismeretükben kell érzékennyé tenni, hogy egyre bátrabb tetteket hajtsanak végre, a másik megsegítésére. A keresztényeknek új erkölcsiséget kell képviselniük. A szeretet cselekedete nem függhet a hangulattól. A szeretet nem luxus vagy kedvtelés a szabadidő kitöltésére, nem jámbor elfoglaltság. A szeretet a saját létjogosultságát követeli a mindennapi életben. II. János Pál mondta: „az ember önmagát csak úgy találhatja meg, ha őszintén odaajándékozza magát.”

A keresztények csak úgy lesznek a világ előtt hitelesek, ha az egyház nyitott, fogékony a társadalom bajaira. A szociális tevékenység és az apostolkodás ma is összefüggenek. A szeretet gyakorlása és az imádság hozhatja meg a mai kor embere számára az áldott békét! Mindez missziós lelkületet és személyes tanúságtételt feltételez – hangsúlyozta Spányi Antal.

Beszéde végén a püspök megkért minden karitászmunkatársat, látogassanak rendszeresen öregeket, magukra maradottakat, magányosokat. Nemcsak az élelem vagy a ruha fontos, hanem a szeretetet, a rájuk figyelés, a meghallgatás is. A karitászcsoportok találkozzanak havonta a plébánossal, beszéljék meg tapasztalataikat, hogy ne maradjanak egyedül a problémákkal. „Tegyünk meg mindent, hogy plébániánkon építsük Isten Egyházát, gyarapítsuk Krisztus Országát, a szeretet országát, segítsünk a ránk szorulóknak!” – zárta beszédét a főpásztor.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép