Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent Péter tér a kupolából
Jézus ábrázolás
Ne másoktól várjuk a megoldást
2011-04-04 Forrás: Református Egyház
„A konfliktusok kezelése során ne kívülről, ne másoktól várjuk a megoldást!” - hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv püspök, a „Romákkal való munka - Kihívás az egyháznak és a diakóniának” című nemzetközi konferencián. A hétvégén tartott három napos programsorozatot Debrecenben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezte.
A Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi vezetője a nemzetközi műhelyen elmondta: ebben az esztendőben a református egyház speciális területen vállal szolgálatot, ugyanis a történelmi egyházak különböző városokban felsőoktatási roma szakkollégiumot hoznak létre. Debrecenben a reformátusok segítenek majd a felsőoktatásban tanuló kisebbségnek. Az egyházkerületi vezető azt reméli, hogy azok a romák, akik részesei a programnak segítenek abban, hogy „saját népüknek elmondják, hogy miért érdemes tanulni”. Bölcskei Gusztáv úgy véli, „csak akkor van esélyünk erőszakmentes konfliktusmegoldásra, ha szövetségesei tudunk lenni egymásnak”.

Az egyház nem kerülheti meg a romaproblémát - mondta Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület projektfejlesztője. Farkas Zsolt szerint az egyházak az 1990-es évekig "elegánsan kikerülték" a romakérdést, aztán rájöttek, hogy ezt nem lehet.

E felismerés eredményeként a Nagyvárad központú Királyhágómelléki Református Egyházkerületben 2002-ben kezdődött az a gyermekmisszió, amely a legelesettebb, legszegényebb helyi magyar cigányok gyerekeit karolta fel. Elsősorban délutáni iskolai programokat szerveztek minden oktatási napon nekik, s azóta ezek között a nagyváradi magyar cigánygyerekek között már van gimnazista és zenei szakközépiskolás - tette hozzá.

A hasonló programok megismerése, az együttműködés megteremtése érdekében rendezte meg az egyházkerület tavaly ősszel Nagyváradon az első egyházi nemzetközi romaműhelyt, amelyen a helyiek mellett Szerbiából, Magyarországról, Bulgáriából és a németországi testvéregyházból vettek részt romakérdésekkel foglalkozó egyházi és civil szervezetek - ismertette Farkas Zsolt.

Az egyház is képes segíteni abban, hogy munkához jussanak a romák, a Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziója a konferencián a munka témakörben dolgozott ki konkrét javaslatokat, amelyek közül már néhányat helyi szinten alkalmaztak is. Gregussné Búzás Irén a tiszántúli missziói vezetője elmondta: három területet látnak esélyt arra, hogy ezek az emberek aktív tagjai legyenek a társadalomnak: az állattenyésztés, a földművelés és a kézművesség. A program elindításához az egyházkerület határon túli szervezetekkel közösen az uniónál szeretne pályázni, de nem feltétlenül csak pénzre, a gyakorlati segítség - vetőmagot, gépek - is nagyon jól jönne a beruházások elindításához. Gregussné Búzás Irén szerint a program kedvező esetben akár már jövőre elkezdődhet, ehhez azonban az kell, hogy a közösen beadott pályázatok sikeresek legyenek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép