Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Marija Bistrica kegyszobor
Ismét meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet
2011-04-04 Forrás: Erdély.ma
Kárpátalján a napokban ismét meggyalázták és tovább rongálták a vereckei magyar honfoglalási emlékművet, amelyre ezúttal fehér festékkel önkényuralmi jelképeket mázoltak. A Vereckei-szorosban álló magyar emlékjel – másfél hónapon belül immár második – megszentségtelenítését elsőként a helyszínre látogató magyarországi turistacsoport tagjai észlelték még március 27-én, de az esetről csak hazatérésük után, szombat este számoltak be az interneten.
E szerint a megérkezésükkor még teljesen friss volt a honfoglalási emlékműre és kikövezett előterére kent festék, sőt az üres festékes dobozok is a helyszínen voltak. Mint írták, ekkor még folyt az a rendezvény, amelyet a szélsőjobboldali Szvoboda párt – amelynek Kárpátalja megyei vezetői gyújtották fel februárban a magyar emlékművet – tartott az 1939-ben kivégzett ukrán fegyvereseknek állított emlékműnél, a magyar emlékjel közelében.

Vasárnap a helyszínen még látszottak a magyar emlékműre és a közepén álló, fekete „oltárkőre" kent horogkeresztek és egy hatalmas, valamint egy kisebb, magyar és ukrán betűkkel felmázolt UPA (az Ukrán Felkelő Hadsereg rövidítése – a tudósító megj.) felirat nyomai. A horogkereszteket és a feliratot időközben festékoldóval lemosták. Az emlékjel meggyalázói tovább rongálták a hét tömbből álló emlékmű tavaly márciusban megbontott alsó sarkait és nagyobb darabo- kat törtek le az oltárkőből is: a burkolatról lefeszített terméskőlapok és az oltárkőből letört márványdarabok a közelben hevernek.

Az emlékműgyalázásról a helyszínen tájékozódtak az ungvári magyar főkonzulátus munkatársai. Szalipszki Endre konzul a távirati iroda érdeklődésére elmondta, hogy a külképviselet vasárnap reggel értesült a történtekről. A magyar konzul szomorúnak nevezte, hogy ismét meggyalázták a honfoglalási emlékművet. Mint mondta, az ilyen cselekedetek nem csak helyben, Kárpátalján okoznak feszültséget, hanem általában rontják a magyar-ukrán viszonyt is. Szalipszki Endre hozzátette: az ungvári magyar főkonzulátus rendőrségi feljelentést tesz a vereckei magyar emlékmű ismételt megrongálása ügyében is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép