Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kékvirág
Kiállítás képei
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXII. Közgyűlésének nyilatkozata
2011-04-07 Forrás: Kárpátaljalap.net
Húsz éve bukott meg a kommunista rendszer, s hullott szét a Szovjetunió. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatta Ukrajna függetlenné válását abban a reményben, hogy a Birodalom romjain egy olyan új, fiatal állam jön létre, amelyben érvényesül az európai értékrend, s tiszteletben tartják a nemzeti kisebbségek jogait.
A kárpátaljai magyarság, a soknemzetiségű Kárpátalja lakossága 1991-ben népszavazáson fejezte ki azon igényét, hogy autonóm módon szeretné intézni ügyeit. Ukrajna függetlenségének két évtizede nem hozott áttörést a kárpátaljai magyarság jogait illetően, sőt bizonyos dolgokban jelentős visszalépés is történt. Megszűnt az esélyegyenlőség a felsőoktatásba való bejutás területén, a magyar nyelv nem felvételi tárgy, akadozik a tankönyvellátás, megszüntették az egyházi líceumok finanszírozását.

Az utóbbi hónapokban a vereckei emlékmű, valamint a magyarországi honosítási törvényben foganatosított változások ürügyén irányított, hisztérikus és agresszív magyarellenes kampány folyik. Újfent, előre kitervelt módon megrongálták a vereckei emlékművet, naponta jelennek meg az ukrán nyelvű médiában uszító hangvételű cikkek, ahol a magyarságot véreskezű betolakodóként ábrázolják, melyekben kétségbe vonják történelmi múltunkat, s jövőnket Kárpátalján.

Kijelentjük, hogy a nagyhatalmi döntések következtében, megkérdezése nélkül az egyik országból a másikba terelt, a sztálini hatalom által megtizedelt, vagyonából kifosztott, anyaországától évtizedekre szögesdróttal elzárt kárpátaljai magyarság nem hajlandó újra elfoglalni a számára kijelölt helyet a történelem szégyenpadján. Továbbra is fenntartjuk magunknak a jogot, hogy megemlékezhessünk nemzeti ünnepeinkről, használjuk nemzeti szimbólumainkat, anyanyelvünket. Igényeljük a magyar tannyelvű iskolarendszer fennmaradását az óvodától az egyetemig, a valódi esélyegyenlőség megteremtését az élet minden területén.

Továbbra is fenntartjuk azon igényünket, hogy az elkövetkező parlamenti választások idején biztosítsák a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének lehetőségét, hozzanak létre egy magyar többségű választókörzetet, nyomtassanak magyar nyelvű szavazólapokat.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség üdvözli a magyar nemzetpolitikában bekövetkezett pozitív változásokat. A kárpátaljai magyarság megkérdezése nélkül megkötött ukrán-magyar alapszerződés, a 2005-ös gyászos népszavazás után igen reménykeltőek azok a törvények, intézkedések, melyeket az új Magyar Országgyűlés és kormány hozott.

A magyar parlament több emberöltőnyi sérelmet és igazságtalanságot orvosolt a nemzeti összetartozásról, valamint a kedvezményes honosításról szóló törvények elfogadásával. Üdvözöljük, hogy az új alaptörvény-tervezetben hangsúlyosabban szerepel Magyarország elkötelezettsége a külhoni magyarság irányában.

Hisszük és valljuk, hogy az ország és szűkebb pátriánk, Kárpátalja valamennyi lakójának alapvető érdeke a nemzetiségi béke megőrzése, a szomszédos államokkal való jó viszony fenntartása. Az ország lakóinak biztonságát és jólétét kizárólag egy európai értékek mentén folytatott politika biztosíthatja, melynek része a nemzetiségi jogok biztosítása. Az ez irányú munkában a KMKSZ továbbra is kész együttműködni a józan politikai erőkkel.

Técső, 2011. április 2.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép