Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Virágszál
XII. Gergely
Az egyház nagy öröksége a népi vallásosság
2011-04-08 Forrás: Vatikáni Rádió
A népi vallásosság lehetővé teszi az embereknek, hogy őszintén kifejezzék hitüket – hangsúlyozta a pápa a szívéhez közel álló témáról a bizottság plenáris ülésének tagjai számára. Pénteken délben az Apostoli Palota Konzisztóriumi termében fogadta az 50 résztvevőt.
A Szentatya beszédében utalt azokra a lehetséges irányzatokra, amelyek megfertőzhetik a népi vallásosság kifejeződését.

Ősi gesztusok, amelyek apáról fiúra szálltak át az idők során és felmelegítik a lelket a hagyomány tűzénél. Istenről, Szűz Máriáról és a szentekről szólnak. Védelmezni, előmozdítani és szükség esetén meg kell tisztítani ezt a gazdag örökséget. A Szentatya tanításában gyakran visszatérő témával foglalkozott. A Pápai Latin-Amerika Bizottság a napokban a népi vallásosság hatásáról tanácskozott a kontinens evangelizálása kontextusában.

A pápa emlékeztetett az Aparecidai Konferencia záródokumentumára, amelyben a püspökök úgy mutatták be a népi vallásosságot, mint a Jézus Krisztussal való találkozás helyét és az egyház hitének kifejeződési módját. Ezért az ebből fakadó megjelenési formákat nem lehet a keresztény élet másodlagos elemének tekinteni.

XVI. Benedek ugyanakkor két dologra figyelmeztetett: egyrészt, hogy a Bibliából és az imádságból táplálkozó hit maradjon a népi vallásosság alapvető forrása és ne korlátozódjon egy adott régió kulturális kifejeződési formájára; másrészt, hogy a liturgia viszonyítási pontként szolgáljon az ima és a karizmatikus élet kifejeződéséhez. A népi vallásosság jelképes és kifejező értékeivel irányt mutathat a liturgia számára a hiteles inkulturáció terén.

A Szentatya felhívta a figyelmet, hogy léteznek a népi vallásosságnak eltorzult formái is, amelyek zavart keltenek és egy pusztán külsőségekből álló vallási gyakorlatnak kedveznek, amely elszakadt a mélyen gyökerező és belsőleg megélt hittől – zárta beszédét XVI. Benedek a Pápai Latin-Amerika Bizottság plenáris ülésének tagjaihoz.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép