Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

SZENTLÉLEK KIÁRADÁSA TISZTELETÉRE SZENTEL GÖRÖG KATOLIKUS TEMPLOM
Eljött (A)
„A II. vatikáni zsinat a harmadik évezred iránytűje" – P. Dariusz Kowalczyk SJ sorozata”
2011-04-11 Forrás: Vatikáni Rádió
22. rész: Nyilatkozat a keresztény nevelésről - „Gravissimum educationis” - A katolikus egyház már évszázadok óta széles körben és sokoldalúan elkötelezte magát az oktatásban, nevelésben. A zsinat megfogalmazott néhány egyetemes oktatási alapelvet.
Mindenekelőtt a „Gravissimum educationis” k. nyilatkozat meghatározza, hogy „minden embernek – bármilyen fajhoz, társadalmi osztályhoz vagy korosztályhoz tartozzék – személyi méltósága folytán elidegeníthetetlen joga van a neveléshez” (1. pont).

Az első és legfőbb nevelők a szülők. A család tehát az első iskola. A szülők nevelői feladatát az egész társadalomnak védelmeznie és támogatnia kell. A katolikus szülők az elsők, akik bevezetik gyermekeiket az egyházba és őket a hitben nevelik. Elmondhatjuk tehát, hogy az egyház állapota mindenekelőtt a katolikus családok állapotától függ.

A zsinat világosan kimondja, hogy „minden kereszténynek (…) joga van a keresztény nevelésre” (2. pont). Ezért az oktatás terén az állami támogatást olyan módon kell elosztani, hogy „a szülők, lelkiismeretük szavát követhessék, s valóban szabadon választhassák meg az iskolát gyermekeik számára” (6. pont). Tehát a katolikus iskolák számára juttatott közpénzek nem az egyháznak nyújtott szívesség, hanem igazságos elismerése a családok jogának, hogy megválasszák gyermekeik számára a legmegfelelőbb iskolát.

Az egyház nem pusztán a katolikusoknak, hanem a nem katolikusoknak is felkínálja oktató-nevelő szolgálatát. És ezt bármiféle prozelitizmus nélkül teszi. A zsinat megállapítja: „Igen megbecsüli az egyház azokat a katolikus iskolákat is, amelyeket nem katolikus növendékek is látogatnak, főleg az újonnan szervezett egyházi területeken” (9. pont).

Meg kell említeni azt is, hogy a zsinati atyák a fiatalokhoz fordulnak: áldozatkész lélekkel vállalkozzanak a nevelői munkára „főleg olyan vidékeken, ahol tanerők hiánya miatt a nevelés ügye válságban van”– idéz a „Gravissiumum educationis” k., a keresztény nevelésről szóló zsinati határozat zárszavából P. Dariusz Kowalczyk lengyel jezsuita, a római Pápai Gergely Egyetem dogmatika tanára.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép