Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Áldott
Barátok
Áll Márai Sándor kassai szülőháza
2011-04-12 Forrás: Felvidék.ma
Sokáig azt hittük, Márai Sándor szülőháza elpusztult az idők folyamán. Valamikor régen sokan úgy vélték, a Fő utca elején született, szemben az egykori Schalkház Szállóval. Azt az épületet lebontották a múlt század 70-es éveiben. Holott Grosschmidék csak laktak abban a házban egykoron. Miután kiderült, a Szegfű utca 6-os sz. házban látta meg a napvilágot 111 évvel ezelőtt, 1900. április 11-én este 8 órakor, akkor tévesen a ma a plébánia parkolójának helyére tették a házat, holott az Márai születésekor üres volt és a 8-as számos viselte.
Az utca azonosítása sem volt egyszerű, mert ez a városfalak lebontásáig 150 m hosszú utca számos alkalommal cserélt nevet. A középkorban Twergassnak (Mellék utca), majd a 15-16. sz.-ban Quer Gassenak (Keresztutca). Mivel a Mészáros utca folytatása volt, ezt a nevet is viselte egy ideig a 18. sz.-ban (Fleischhacker Gasse). 1800 körül K. Normalschule Gasse (a K. lehet kaschauer, azaz kassai elemi iskola) néven szerepelt, 1834 körül lesz Nelken Gasse, azaz „Szekfű utcza”. (Ez a név látható a mellékelt Homolka József-féle térképen, mely 1869-ben készült el. A 16-os számmal a mai érseki palota van jelölve, valamivel alatta zöld ponttal jelöltük a szülőházat.) Majd a 20. sz. elejétől 1939-ig a Szathmáry György utca nevet viseli az esztergomi érsek és prímás tiszteletére (1457-1524). 1939 és 1945 között Kassai István utcaként ismerik, a Szent Erzsébet-székesegyház legnevesebb építőjének nevét örökítette meg. 1945 és 1990 között Ivan Krasko (1876-1958) szlovák költő után keresztelték át. Majd a rendszerváltás után kapta a megint csak szürke Mellék utca (Bočná) nevet. Nem csoda, ha így a köztudatból kiesett az egykori virágnév. Viszont az utca számozása is megváltozott. Keleti oldalán a sarokház, mely a hajdani Forgács (majd Szathmáry, Deák Ferenc és ©robár nevet viselte), ma Erzsébet utca és a Mellék-utca sarkán áll, Márai születésének idejében a 2-es számot viselte. 1604-ben egy lutheránus pap otthona volt. A mellette lévő ház a 4-es és a plébánia parkolójával szomszédos 109-es telken állt a 6-os szám. A szülőház. Ez mára az egykori 4-es sz. házzal egybeépült a legújabb rekonstrukciós munkálatok alkalmával és ma a 2-es számot viseli. (A másik, 1912-ben készített térképen piros karikával jelöltük a 6-os szülőházat és zöld számokkal a mai számozást. Az utca akkor Szathmáry György nevét viselte.) A ház a jótékonykodást szolgálja s a romai katolikus egyház birtokában van. Ugyanis a telek főutcai részén az érseki palota áll, melyet 1804-ben építettek. Feltehetőleg ezek a házak is ekkor épülhettek – véli Eva ©melková építészmérnök. Ugyanis az épületekről nem maradt semmilyen korábbi leírás. Stílusjegyei szerint, a korai klasszicizmust képviseli.

Márai szülőházára emeletet húztak és a tetőteret is beépítették. Ám falai az egykori középkori épületek alaprajzát követik és tömegében őrzik az egykori polgárok kőbe épített üzenetét, melyet az író annyira hozzáértően öntött mágikus szavakba.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép