Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kolozsvári Szent Mihály templom  1.
Fehér Turul
„A II. vatikáni zsinat a harmadik évezred iránytűje” – P. Dariusz Kowalczyk SJ sorozata
2011-04-17 Forrás: Vatikáni Rádió
23. rész: a keleti egyházak – Orientalium Ecclesiarum - Évszázadokon át törekedtek a katolikus kelet „latinizálására”. A zsinat szembeszállt ezekkel az erőfeszítésekkel és világosan kimondta, hogy „a keletiek valamennyien legyenek bizonyosak afelől, hogy törvényes liturgiájukat és fegyelmi rendjüket mindenkor megtarthatják, s meg is kell tartaniuk, és csak sajátos, szerves fejlődésük érdekében változtassanak rajta” (6. pont).
A keleti egyházakról szóló határozat hangsúlyozza, hogy azok az egyetemes egyház elengedhetetlen örökségét alkotják.

A zsinat kifejezi reményét, hogy éppen a Róma püspökével szeretetközösségben lévő keleti egyházak mozdíthatják elő a keresztények egységét, különös tekintettel a keleti keresztényekre. Sajnos előfordul, hogy a valóság más – az ortodox egyházak olykor a keleti katolikus egyházakat nem hídnak tekintik az ökumenikus párbeszédben, hanem éppen ellenkezőleg, trójai falovat látnak bennük.

Az „Orientalium Ecclesiarum” k. határozat megfogalmaz több sajátos útmutatást. Ezek közül az egyik Húsvét ünnepére vonatkozik, vagyis arra a lehetőségre, hogy – ugyanabban a régióban vagy nemzetben – megegyezés jöjjön létre a keleti és nyugati keresztények között a Húsvét közös ünneplését illetően. Ez a felhívás ma is időszerű, mert ezidáig a különböző szertartású keresztényeknek nem sikerült megállapodniuk egy közös időpontban, hogy ugyanazon a napon együtt ünnepeljék Húsvétot.

Tavaly tartották Rómában a püspöki szinódust, amely a keleti hagyomány jelentős részét képező közel-keleti katolikus egyházzal foglalkozott. A térség keresztényeit gyakran korlátozzák vallási megnyilvánulásaikban. A vallásgyakorlat terének „a kiszélesítése (…) – mondta XVI. Benedek, szükséges ahhoz, hogy biztosítsák a különböző vallási közösségekhez tartozók számára a valódi szabadságot hitük megéléséhez és megvallásához”. Mindent meg kell tenni, hogy megállítsák a ma különféle diszkriminációktól szenvedő helyi keresztények elvándorlását a Közel-Keletről.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép