Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rosa Mystica
Rózsák
Hat évvel ezelőtt kezdődött XVI. Benedek pápasága
2011-04-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Az egyetemes egyház április 19-én ünnepli Joseph Ratzinger bíboros péteri szolgálatának kezdetét. A Szentatyát az elsők között köszöntötte Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök, egyben megköszönve a pápa szavait, amelyeket a nemzet egységének 150. évfordulóját ünneplő olasz néphez intézett.
Az elmúlt 12 hónapban XVI. Benedek számos esemény főszereplője volt: jelentős apostoli látogatásokat tett külföldön és Olaszországban, püspöki szinódust tartott a Közel-Kelet témájában, fontos dokumentumokat tett közzé és két könyvet publikált.

Pápaságának hatodik évét Szent Pál nyomában kezdte meg: Málta szigetére látogatott. Május közepén Fatimát kereste fel Ferenc és Jácinta, a két kis pásztor boldoggá avatásának 10. évfordulója alkalmából. Június elején, Ciprus szigetén kötött ki Péter hajója. Itt a tervekkel ellentétben nem Luigi Padovese érsek, anatóliai apostoli helynök fogadta, aki néhány nappal azelőtt gyilkosság áldozata lett. Annyi paptestvéréhez hasonlóan az olasz főpásztor életével fizetett Krisztus iránti hűségéért.

A pápa június 11-én, a Papság Évének lezárásakor 15 ezer paphoz intézte szavait a Szent Péter téren. Beszédében a bűnbánat és a megtisztulás jegyében szólt a papok által elkövetett szexuális visszaélések „foltjáról“.
„Szüntelenül bocsánatot kérünk Istentől és az érintett személyektől, miközben mindent elkövetünk, hogy ehhez hasonló visszaélések soha többé ne fordulhassanak elő“ – hangzottak a pápa szavai.

XVI. Benedek a nyár utolsó napjaiban az Egyesült Királyságot kereste fel. Minden előzetes negatív sajtóhadjárat ellenére a látogatás óriási sikerrel zárult. A briteket meghódította a pápa mosolya. A Szentatya a kereszténység egy óriását, John Henry Newman bíborost hagyta spirituális örökségként útja emlékéül a birminghami boldoggá avatás révén.

Szeptember 30-án XVI. Benedek „Verbum Domini” címmel közzétette szinódus utáni apostoli buzdítását. 200 oldalon keresztül szenvedélyes lendülettel buzdított a Biblia ismeretének elmélyítésére. Később így nyilatkozott a dokumentumról:

„Sok kereszténynek szüksége van rá, hogy ismét meggyőző módon hirdessék számára Isten Szavát, hogy konkrétan megtapasztalhassák az evangélium erejét. A problémák még nagyobbnak tűnnek, amikor az egyház a távol állókhoz vagy közömbösekhez szól, akikhez az evangéliumi üzenet kevésbé hatékonyan jut el“.

A keresztény értékek iránti növekvő közömbösség, amely a nyugati világban tapasztalható, arra késztette a pápát, hogy júniusban „Ubicumque et semper“ k. Motu proprio-jával létrehozza az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát. Ennek célja, hogy küzdjön az „Isten iránti érzék“ hanyatlása ellen és megfelelő eszközöket találjon Krisztus Evangéliuma örök igazságának hirdetésére.

Októberben került sor a Vatikánban a Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódusra. A pápa három héten át figyelemmel hallgatta a tanúságtételeket arról a térségről, ahol a szent helyek által sugallt békét örökösen veszély fenyegeti. Október 24-én, a szinódust lezáró szentmisén XVI. Benedek hangoztatta:

„A béke a személy és a társadalom méltó életének nélkülözhetetlen feltétele. A béke egyben a Közel-Keletről történő elvándorlás legjobb ellenszere. Imádkozzunk a Szentföldért. Imádkozzunk a Közel-Kelet békéjéért, kötelezzük el magunkat, hogy Istennek ez az ajándéka, amelyet a jóakaratú embereknek kínál fel, elterjedjen az egész világon“.

Novemberben XVI. Benedek Spanyolországban tett apostoli látogatást Santiago de Compostela és Barcelona állomásokkal, ahol felszentelte a Szentcsalád templomot. Ekkor mutatták be „A világ világossága“ c. interjúkötetét, amelyben Peter Seewald német újságíró kérdéseire felelt. Egyszerű nyelvezettel és fenntartások nélkül válaszolt az emberi lelkiismeretet érintő legkényesebb kérdésekre.

A 2010-es év egy újabb fontos dokumentummal zárult: a pápa „Motu proprio“ formájában tette közzé apostoli levelét az illegális pénzügyi akciók megelőzése és megakadályozása témájában. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy Vatikán Városállam elfogadja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen hozott nemzetközi jogszabályokat.

Az év utolsó napján vér áztatta Egyiptomban az alexandriai koptok újévi miséjét. Egy templomban bombamerényletet követtek el a hívők ellen. 2011. január 2-án a pápa az Úrangyala elimádkozásakor a következő szavakkal ítélte el az erőszakot: „Ez a halált okozó gonosz tett, csakúgy, mint az, hogy bombákat helyeznek el az iraki keresztények otthonai mellett, távozásra kényszerítve őket, sérti Istent és az egész emberiséget”.

A vallásszabadság védelmében emelte fel szavát erőteljesen XVI. Benedek január 10-én is, a Szentszékhez rendelt diplomáciai testület tagjaihoz intézett beszédében. Március 10-én, a római papságnak tartott mély „Lectio divina” – tanítást. Egyidejűleg bemutatták „A názáreti Jézus” c. könyvének második kötetét. A világszerte sikeres fogadtatást beárnyékolta egy újabb tragédia, amely ezúttal Japánt sújtotta: földrengés és cunami következtében több tízezren veszítették életüket, megsérült egy atomreaktor is beláthatatlan következményekkel.

A pápa dolgozószobája ablakából ismét csak imáiról biztosította a tragédia által érintetteket és a nemzetközi közösséget szolidaritásra szólította fel: „Imádkozom az áldozatokért és hozzátartozóikért, mindenkiért, akik e szörnyű események következtében szenvednek. Maradjunk egységesek az imában! Az Úr mellettünk áll!” – hangzott a Szentatya buzdítása.

Csatlakozva a világ minden részéről érkező jókívánságokhoz, mi is hálánkat és köszöntünket fejezzük ki XVI. Benedek péteri szolgálatáért.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép