Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
13 felhasználó online
0 tag, 13 vendégKépek a galériából

Rubens: Út a Kálváriára
Múlik a nyár
Nagyszombat a csönd és a várakozás napja
2011-04-23 Forrás: Vatikáni Rádió
A világegyház ezen a napon csöndben várakozik, hogy megünnepelhesse Húsvét vigíliáját, amelynek végén kihirdeti: Krisztus Feltámadt a halottak közül. A vatikáni Szent Péter bazilikában este 9 órakor kezdődik a szertartás XVI. Benedek pápa vezetésével. A Szentatya a bazilika előcsarnokában megáldja a tüzet és a húsvéti gyertyát, a szentmisén pedig hat katekumennek kiszolgáltatja a keresztség, a bérmálás és az első áldozás szentségét.
A katekumenek Svájcból, Albániából, Oroszországból, Peruból, Szingapúrból illetve Kínából érkeztek. A nagycsütörtöki krizma szentelő misén a pápa azt tanította, hogy bizonyos értelemben mindig katekumennek kell maradnunk, vagyis ne higgyük azt, hogy már elérkeztünk hitünkben a tökéletességre. Újból és újból törekedjünk rá, hogy még jobban szeressük Jézust, szüntelenül keressük Arcát. Isten megismerése kimeríthetetlen – hangsúlyozta a pápa.

Húsvét vasárnap XVI. Benedek pápa negyed 11-kor mutatja be az ünnepi szentmisét. Idén a katolikusok és ortodoxok, az időpontok szerencsés egybeesése révén ugyanazon a napon ünneplik Krisztus Feltámadását. Ezért az evangéliumi szakasz felolvasása után egy ortodox kórus előadásában húsvéti tropárion hangzik fel.

A pápa déli 12 órakor mondja el húsvéti üzenetét és adja „Urbi et orbi” áldását Rómára és az egész világra. Ezt követően számos nyelven áldott Húsvétot kíván. Az 1985-ben kezdődött hagyománynak megfelelően idén is holland művészek díszítették fel a Szent Péter teret sárga és fehér színű virágkompozícióikkal, amelyek a vatikáni színeken kívül a húsvéti üzenet ragyogását és örömét jelképezik.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép