Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
oltár
„Surrexit Dominus vere! Alleluja!” – a Szentatya Regina Coeli imádsága Húsvéthétfőn
2011-04-27 Forrás: Vatikáni Rádió
„Valóban feltámadt az Úr! Alleluja!” E szentírási idézettel kezdte XVI. Benedek pápa elmélkedését a Húsvéthétfői Regina Coeli imádsága alkalmával, amelyet déli 12 órakor mondott a Castel Gandolfo-i pápai rezidencia előtti téren összegyűlt híveknek. Krisztus feltámadása az ember életében megújulást hoz. Az Úr legyőzte a bűneink miatt vállalt halált és visszavezetett bennünket a halhatatlan életbe. Esemény, amely az egész egyház és a keresztények életét megvilágosítja. A születendő egyház első missziós beszédében olvassuk:
„Ezt a Jézust támasztotta fel az Isten: ennek mi mindannyian tanúi vagyunk. Miután tehát fölszállt az Isten jobbjára, elnyerte az Atyától, majd pedig kiárasztotta a megígért Szentlelket. Ez az, amit ti láttok és hallotok” (ApCsel 2, 32-33).

A feltámadásba vetett hit egyik kifejezése a keresztények között a húsvéti időszakban használt üdvözlési forma: „Krisztus feltámadt, valóban feltámadt”. Ez hitvallás és az élethez való viszony kifejezése is egyben. Az egyház az evangelizáció küldetését kapta – írja Isten szolgája, VI. Pál pápa – és mindenki feladatvállalása egyaránt fontos a misszió teljesítéséhez.

Hogyan találkozhatunk az Úrral és válhatunk egyre hitelesebb tanúságtevőivé? – tette fel a kérdést XVI. Benedek. Torinói Szent Maximus szerint „bárkinek, aki el akar jutni az Üdvözítőhöz, meg kell tanulnia értelmét és szívét tartósan Isten felé irányítani. Az imában, a Szentségimádásban Isten találkozik az emberrel. Romano Guardini teológus azt mondta, hogy a

„Szentségimádás nem egy kiegészítő, másodlagos dolog, hanem az értelem és a lét legvégső lényege. A Szentségimádásban az ember elismeri mindazt az értéket, ami tisztaság, egyszerűség és szent – magyarázta a Szentatya. Csakis akkor tudjuk felfedezni életünk értelmét, ha Istenhez fordulunk és imádkozunk hozzá. Ezáltal életünk napi zarándokútját a Feltámadt Krisztus világítja meg.

Ezek után a Szentatya a Castel Gandolfo-i Apostoli Palota előtt összegyűlt híveket emlékeztette arra, hogy Húsvéthétfőn a nyugati és a keleti egyház is Szent Márk evangélistára emlékezett, aki Isten Igéjének bölcs hirdetője és Krisztus tanításának hiteles írója volt. Elmondta továbbá, hogy ez a nap Velence védőszentjének is az emléknapja, ahová lelkipásztori látogatást tesz majd május 7-én és 8-án.

Elmélkedésének végén a pápa Szűz Máriához fohászkodott, hogy Ő segítsen mindannyiunkat a Feltámadt Krisztus által ránk bízott küldetés hű és örömteli teljesítésében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép