Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

VII. Sándor
X. Leó
Kiállítással kezdődött a Mikes-emlékév a Szombathelyi Egyházmegyében
2011-05-13 Forrás: Magyar Kurír
A Szombathelyi Egyházmegye Mikes emlékévének ünnepélyes megnyitására május 6-án került sor az Egyházmegyei Múzeum és Kincstár numizmatikai kiállításával. A megnyitó ünnepségen Veres András megyéspüspök méltatta püspök elődje életét és munkásságát, csatlakozva a megnyitón szintén beszédet tartó Brenner József nyugalmazott általános helynökhöz. Kiemelték, hogy nemcsak a kiállításon bemutatott emlékérmek és plakettek emlékeztetnek a gyűjtő Mikes püspökre, hanem munkásságának ércnél maradandóbb emlékei is.
Mikes János püspök életművéhez számos nagy horderejű intézkedés fűződik: püspökké szentelése és beiktatása után nem sokkal létrehozta az Egyházmegyei Takarékpénztárat és a Martineum Kiadót. Szombathelyre hozatta Szent Márton ereklyéit.

Az I. világháború éveiben a répceszentgyörgyi püspöki kastélyban kórházat rendezett be, és a betegek ellátását is a vagyonából fedezte, majd a modern felszerelést a szombathelyi gyermekkórháznak ajándékozta. Kétszer utazott el a frontra meglátogatni a frontszolgálatot teljesítő katonákat.

Mikes János püspökségének egyházkormányzati szempontból legkiemelkedőbb eseménye az 1927-es egyházmegyei zsinat volt. Az egyházmegye fennállásának 150. évfordulója megfelelő alkalmat teremtett a zsinat megtartására. Az egyházmegyei zsinat talán legfontosabb döntésének nevezhető az új plébániák alapításának támogatása.

Püspöksége alatt szerzetesrendekben is gazdagodott az egyházmegye, ami igazodott a növekvő társadalmi igényhez: karitatív és szociális, valamint oktatási tevékenységet végző rendek telepedtek le, akik szerepet vállaltak a lelkipásztorkodásban is. Püspöksége alatt kilenc rendház épült az egyházmegyében. Nevéhez fűződik az annunciáta nővérek kongregációjának megalapítása, a szaléziek és a verbiták letelepítése.

Az elkövetkező egy évben kiállítások, konferenciák során emlékeznek meg az egyházmegye egykori kiemelkedő püspökéről. A numizmatikai kiállítás, amely Mikes János, Konkoly István, Veres András és mások gyűjteményét is bemutatja, szeptember 30-ig látható az Egyházmegyei Múzeum és Kincstárban.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép