Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Karthauzi Szent Brúnó
Templom vonulat
Bogner Mária Margit-megemlékezés
2011-05-17 Forrás: Magyar Kurír
Bogner Mária Margit vizitációs nővérre emlékeztek halálának évfordulóján az Érd-óvárosi Szent Mihály-templomban. A május 15-én tartott püspöki szentmisén a Délvidékről származó szerzetesnő tiszteletére az egyházmegyés papokon kívül megjelentek a Bogner család, a Vizitációs Rend és a Szeretet misszionáriusai rend tagjai és számos, Szabadka környéki zarándok.
Spányi Antal püspök a szentmisében felidézte a „magyar Kis Terézként” emlegetett nővér életútját: a gyermekkorában mozgássérültté vált Margit komoly lelki életet él, bérmálkozása igazi megtérés.

Magánfogadalmakat tesz és hosszas, súlyos betegség után 1927-ben belép a vizitációs nővérek thurnfeldi (Tirol) kolostorába.

1928-ban a rend első magyarországi zárdájában, Érden ő az első novícia. A zárda kiemelkedő egyénisége, aki kisugárzásával és lelki erejével sokak csodálatát nyerte el.

1932-ben tett örök fogadalmat, amely után mindkét tüdejét megtámadta a gyilkos kór. A szenvedés iskolájában edzette az Úr. Türelemmel viselt betegségek után egy évvel később, fiatalon halt meg. A szerzetesrend első magyarországi kolostorában az első fogadalmas nővér a szeretet első áldozata lett.

Sírja ma is zarándokhely az érd-óvárosi templom kertjében. Benne beteljesedett Krisztus mondása: „aki odaadja életét, megtalálja azt” – hangsúlyozta beszédében a székesfehérvári megyéspüspök. Arra buzdította a híveket, hogy kövessék a szentéletű szerzetesnőt az erényeinek gyakorlásában.

„Ne csak csodáljuk Őt, hanem kövessük Őt a türelmesség, a békesség, a vidámság, az imádságos és erős lelkűségben. Erényes szép élettel könyörögjük ki oltárra emelését!”

Egy lengyelországi csodálatos gyógyulás reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják. A vizitációs nővér születésének századik évfordulóján, 2005-ben történelmi bizottságot nevezett ki a boldoggáavatás intézésére Spányi Antal. Idén is arra kérte a székesfehérvári egyházmegye papjait, hogy a hívekkel együtt minden szentmisében imádkozzanak – Kaszap István mellett – Bogner Mária Margit boldoggáavatásáért is.

A szentmise végén a megyéspüspök és a város polgármestere egy tölgyet ültetett a sírral szemben II. János Pál boldoggáavatása és születési évfordulója alkalmából. Szülőhelyéről, Wadowiceből hozatott fát Érd-Óváros egyházközsége és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének érdi szervezete. A boldoggáavatásra készülő felújított templomkertben így a szeretet két vértanújára is emlékezhetnek az arra járók.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép