Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

v.Nagy János László: Homokvihar iaz oázisnál
Kecskeméti Református templom
A fiatalokat az igazságosságra és a békére kell nevelni – ez a témája XVI. Benedek 2012-es Béke világnapi üzenetének
2011-05-19 Forrás: Vatikáni Rádió
A téma a mai világ egy sürgető szükségletével foglalkozik: meghallgatni és elősegíteni az új nemzedékek fontos szerepét a közjó megvalósításában illetve az igazságos és békés társadalmi rend megerősítésében, ahol teljességükben kifejezésre juthatnak és megvalósulhatnak az alapvető emberi jogok.
Valójában egy kötelesség hárul a jelenlegi nemzedékre, hogy előkészítse a következő generációk számára a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy szabadon és felelősséggel kifejezzék az „új világ” megteremtésének sürgető igényét. Az egyház üdvözli a fiatalokat és bennük látja a mindig ígéretes tavasz jelét. Felmutatja számukra Jézust, mint a szeretet példaképét, aki mindent újjáalkot.

A közérdekért felelős személyek arra kaptak meghívást, hogy olyan intézmények, törvények és életkörülményeket megteremtésén dolgozzanak, amelyeket áthat a transzcendens humanizmus. Ez adhat az új nemzedékeknek lehetőségeket önmaguk teljes megvalósítására (pl. megfelelő munkát és oktatást stb.) és arra, hogy a testvéri szeretet civilizációját építsék, amely az igazság, a szabadság iránti mélyebb tudatosság, valamint a mindenki számára megteremtett igazságosság felé halad.

Ez a Szentatya által választott téma prófétai dimenziója a „béke pedagógiája” útján, amelyet II. János Pál jelölt ki 1985-ben („A béke és a fiatalok együtt haladjanak előre”), 1979-ben („A béke eléréséhez a békére kell nevelni”) és 2004-ben („Időszerű elkötelezettség: a békére nevelés” címmel.

A fiatalok dolgozzanak az igazságosság és a béke érdekében a mai összetett és globalizált világban. Ehhez szükség van arra, hogy egy új „pedagógiai szövetség” jöjjön létre mindazok között, akik felelősek a nevelésért és a fiatalok képzéséért. A téma egy fontos területet jelöl XVI. Benedek tanításában, amely a Béke világnap megünneplésére írt üzeneteiben is megmutatkozik. Először, 2006-ban az igazságra való igény, majd az emberi méltóságról való elmélkedés formájában jelent meg. Ezt követően az emberi családról, a szegénységről, a teremtett világ iránti gondoskodásról és a vallásszabadságról szóló üzeneteiben került előtérbe – olvassuk a Iustitia et Pax Pápai Tanács sajtóközleményében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép