Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kolozsvári Szent Mihály templom  14.
Muzsikáló angyalok (A)
„Az Igazság szolgálata a kegyelem egy nagy ajándéka”
2011-05-21 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek május 21-én délben a vatikáni VI. Pál teremben fogadta a Szent Szív Katolikus Egyetem közösségét, mintegy 7000 tanárt és diákot, köztük Dionigi Tettamanzi bíborost, milánói érseket és Lorenzo Ornaghi professzort, az egyetem rektorát, akik az intézmény megalapításának 90. évfordulója alkalmából zarándokoltak az Örök Városba.
A katolikus egyetem Olaszország öt nagy városában van jelen, Milánóban, Bresciában, Piacenza-Cremona-ban, Campobassóban és Rómában.

A Szentatya beszédében elmondta, hogy korunk a nagy és gyors változások ideje, amelyben a humanisztikus kultúrát progresszív háttérbe szorulás sújtja és inkább a „produktív” tudományok kerülnek előtérbe. A kortárs kultúra pedig a vallást egyre inkább a racionalitás területein kívül helyezi, a vallási dimenzió a még megtűrt és a magán szféra száműzöttje – magyarázta a Szentatya.

A Katolikus Egyetem 90 évvel megalapítása után e történelmi korban találja magát, amikor meg kell erősítenie és bátorítania a létrejöttéhez vezető alapvető értékeket. Az egyház az emberiség szakértője, az autentikus humanizmus támogatója. Ebben a perspektívában rajzolódik ki az egyetem megalapításának célja. A keresztény távlatok nem állnak szemben a tudományos kutatásokkal és az emberi géniusz felfedezéseivel, ellenben, az egyház a hitet a teljes igazsághoz és a valódi fejlődéshez vezető útként fogja fel. Az igazság keresése, az alázattal végzett kutatás nélkül minden kultúra szétesik, a relativizmus csapdájába zuhan és elveszik a múló pillanat távlataiban – fejtette ki a pápa.

A hit és a kultúra egymással szoros egységet alkotnak, amely a minden emberben ott élő Isten iránti vágy megnyilvánulásának jele. Az Igazság és az Abszolútum kérdésköre, az Isten ügye nem egy elvont vizsgálódás, hanem alapvető létkérdés, amelytől az élet és a világ értelmének felfedezése függ. A hit tehát megvilágosítja az ember kereső mivoltát és a jóra irányuló tervek részeseivé teszi.

Az egyetemi munka horizontja az emberre irányuló valós elkötelezettség kell, hogy legyen. Az embert szolgálni azt jelenti, hogy szeretetben igazságot formálunk, szeretjük és tiszteljük az életet elsősorban ott, ahol a leggyengébb és legsebezhetőbb. A katolikus egyetem helyet ad a keresztény lelkiséget meghatározó dolgoknak, így a tudásra való nyitottságnak, az igazságra irányuló vágynak, az ember történetére vonatkozó érdeklődésnek – fejtette ki a pápa, majd így folytatta: Az Igazság szolgálata a kegyelem egy nagy ajándéka és az evangéliumi szeretet kifejeződése.

Jézusban fedezzük fel, hogy Isten a szeretet és csakis ebben a szeretetben tudjuk Őt megismerni. Isten felfedezésének csúcspontja a szeretetben teljesedik ki. Krisztus Igazsága megvilágosítja az élet valódi értelmét és átformálja az ember szívét, elszakítja az egoizmustól, amely nyomort és halált okoz. Az embernek szüksége van a szeretetre és az igazságra azért, hogy ne vesszen el a szabadság tengerében és a szenvedélyek veszélyes sokaságában.

Beszéde végén XVI. Benedek a fiatalokat megerősítette abban, hogy ők is az élő hit megnyilvánulásának jelei, amely megváltoztatja az életet és megmenti a világot. A tanárok szerepével kapcsolatban elmondta: feladatuk az, hogy megmutassák, hogy a keresztény hit a kultúra kovásza, az intelligencia megvilágosítója és erő, amely az ember javára irányul. Végül annak a reményének adott, hangot, hogy az egyetem megújult bizalommal folytatja küldetését megmutatva, hogy az Evangélium világossága az igaz kultúra forrása, amely képes egy új, mindent átfogó, transzcendens humanizmus megformálására. Ezt követően Szűz Mária mint Sedes Sapientiae (azaz a Bölcsesség Széke) oltalmába ajánlotta a Szent Szív Katolikus Egyetem közösségét és apostoli áldását adta rájuk.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép