Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Születésnapra
Magyar hangverseny a Vatikánban XVI. Benedek pápa tiszteletére
2011-05-28 Forrás: Vatikáni Rádió
Pénteken esete, május 27-én ünneplő emberek sokasága töltötte meg a Vatikánban a VI. Pálról elnevezett gyönyörű termet a XVI. Benedek tiszteletére adott hangverseny alkalmából. A modern építészet mesterművének tartott aula, a pápai általános kihallgatások megszokott színhelye szinte teljesen megtelt a magyar zenét és előadó művészetet nagyrabecsülő személyekkel.
Két rendkívüli alkalom kínálkozott arra, hogy Magyarország koncertet adjon a pápa számára. Az egyik az, hogy jelenleg az Európai Unió soros elnöke, a másik pedig a világhírű magyar Liszt Ferenc születésének második centenáriuma.

(Liszt Ferenc 1811-ben született Burgenlandban és 1886-ban hunyt el Bayreuthban.)

A műsoron Liszt négy zenedarabja szerepelt: „Ünnepi induló Geothe születésnapjára”, „Obermann völgye” szimfonikus költemény, a szakrális témájú „Ave Maria, Római harangok” alcímmel és végül a tenorszólóra, kórusra és zenekarra komponált 13. zsoltár. Erről maga Liszt így ír: „szívem teljességéből fakadt” és „magamat hagytam énekelni benne”. Az első három szám a hangversenyt vezénylő Kocsis Zoltán hangszerelésében csendült fel. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és Horváth István tenorista előadását a mintegy öt ezer személyből álló közönség hosszú tapssal jutalmazta.

P. Federico Lombardi, szentszéki szóvivő, a Vatikáni Rádió főigazgatója a magyar szerkesztőség egy tagjával kötetlen beszéltetésben szombaton reggel egy kúriai zeneszakértő szavai nyomán azt mondta, hogy a magyar hangverseny az egyik legmagasabb szintű volt, amely ebben a teremben valaha elhangzott.

Az ünnepi alkalomra magyar állami és egyházi küldöttség érkezett Rómába Schmitt Pál államfővel és Orbán Viktor kormányfővel az élen, a magyar kormány több tagja, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes és Szászfalvi László államtitkár.

A magyar egyházat képviselte Erdő Péter bíboros, Ternyák Csaba érsek, Kocsis Fülöp püspök. Német László nagybecskereki püspök a köztársasági elnök meghívására a határontúli magyarok képviselőjeként vett részt a vatikáni koncerten. A magyar küldöttség tagjait a pápa egyenként személyesen is köszöntötte.

Az ünnepi koncert kezdetén Schmitt Pál köztársasági elnök a pódiumra vonult, a Krisztus feltámadását ábrázoló grandiózus szoborkompozíció elé, ahol a zene- és énekkar is helyet foglalt. Az államfő néhány olasz mondat után magyarul mondta el a Szentatyát köszöntő beszédét.

A hangverseny végén a Szentatya köszönetet mondott, kedves magyar szavakkal kezdte és fejezte be beszédét, olasz nyelven pedig a maga is zenélő pápa értő szavakkal elemezte az elhangzott műveket.

Az alkalomra a Pápai Ház Prefektúrája a szokásos formátumban műsorfüzetet adott ki, melynek címlapján a Szent Péter bazilika magyar kápolnájának Máriát a Gyermekkel ábrázoló szobra látható. A szép kiállítású album tartalmazza a hangverseny programját, Schmitt Pál beszédét magyarul és olaszul, bemutatja a zenekart és a kórust, Kocsis Zoltán karmestert, Liszt Ferencet és az elhangzott műveket, Szent István koronáját, fotókat a pápa és a köztársasági elnök Castel Gandolfo-i találkozásáról és számos más képen keresztül a vatikáni Magyarok Nagyasszonya kápolna műkincseit.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép