Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

100 pengő 1938
Giotto: Júdás csókja
Nemzetközi konferencia a Vatikánban az AIDS-ről: az emberi méltóságot mindig tiszteletben kell tartani
2011-05-31 Forrás: Vatikáni Rádió
Irgalmas szamaritánusként lehajolni a sebesült emberhez, akit az út szélén magára hagytak. Ez a legnagyobb igazságosság, amelyet Jézus kér a tanítványaitól, és amelyet életében önmaga is megvalósít, mert ez a szeretet törvényének a beteljesítése. XVI. Benedek e szavai adtak keretet „A személy központisága az AIDS megelőzésében és kezelésében” címmel rendezett tanácskozásnak, amely szombaton zárul le a Vatikánban. A nemzetközi konferenciát az Egészségügyi Pápai Tanács szervezte.
Konkrétan mit is jelent a személy központisága ebben az összefüggésben? A személy emberi fejlődésének előmozdítását, a betegség teljeskörű tudatosítását, a mások iránti felelősséget, az ember, mint misztériumnak a megértését. A cselekvés szintjén ez elsősorban a magatartásforma megváltozásának elősegítését és a szexualitás új modelljének a felkínálását jelenti, amely a házastársi hűség és a család értékeiből nyer ihletést, még ha ez a legnehezebb út is – hangsúlyozta Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Pápai Tanács elnöke.

Silvano Tomasi érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ genfi hivatalainál elmondta: ma 33 millió AIDS-es él a világban; minden egyes betegre, aki hozzájut az életmentő antiretrovirális kezeléshez, két új fertőzött jut. Minden nap 7100 új fertőzést regisztrálnak. Tízmillió beteg nem jut hozzá a szükséges orvosságokhoz. A helyzet egyre drámaibb, amely új megoldásokat igényel.

Egy amerikai gyógyszergyár pl. ahelyett, hogy gyógyszersegélyeket küldött volna a szegény országoknak, inkább ingyenesen átadta nekik a gyógyszerek szabadalmát, így helyben és folyamatosan elő tudják azokat állítani. Ez egyben a gazdasági és ipari fejlődés aktiválásához is hozzájárul.

A Sant’Egidio Közösség a DREAM projekttel Afrika legszegényebb régióiban megvalósított egy szervezett és széleskörű egészségügyi ellátórendszert. A kis egészségügyi központok egymással összeköttetésben állnak és helyi személyzet irányítja. Itt a gyógyszereket ingyen bocsátják a rászorulók részére és különös figyelmet szentelnek arra, hogy megakadályozzák a vírusnak az anyától a gyermeknek való átadását.

Az Irgalmas Szamaritánus Alapítvány átfogó akciótervet dolgozott ki, hogy előmozdítsa az antiretrovirális gyógyszerekhez való ingyenes hozzáférést úgy, hogy az előállítási költségeket a kormányok fedezik. Helyi szinten ápolónőket képeznek és olyan laboratóriumok hálózatát valósítják meg, amelyekben vizsgálatokat és kezeléseket tudnak végezni. Elősegítik a gyermekek és a családok számára a megelőzést, valamint a mezőgazdasági fejlődésre irányuló projekteket és a mikrohiteleket. A különböző kezdeményezések is ellensúlyozni próbálják az AIDS járvány okait az egyház üzenete fényében: igent mondva a méltóságteljes emberi életre a saját és mások testének a tiszteletben tartása által.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép