Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Topor Márta  Sorban
XXI. János
"Senki sem fenyegetőzhet vétóval" - Árt a gazdaságnak a klímacsomag?
2008-12-07 Forrás: Hírszerző
Nem született áttörés az Európai Unió tervezett klímacsomagjának ügyében a kelet-közép-európai országok kormányfőinek és Nicolas Sarkozy francia államfőnek, az uniós soros elnökének szombati gdanski találkozóján. A szegényebb EU-tagállamok ugyanis azzal érvelnek, hogy a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozások éppen a globális válság idején ártanának gazdaságuknak, meghiúsítva azt a törekvésüket, hogy utolérjék a tehetős nyugati tagországokat.
"Még nem értünk a tárgyalások végére, de előreléptünk. A dolgok jó irányban haladnak (...) és meggyőződésem, hogy kedvező végeredményre fogunk jutni" - mondta Sarkozy, miután találkozott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel és nyolc másik kelet-közép-európai kormányfővel, köztük Gyurcsány Ferenccel. "Még mindig a tárgyalások közepén vagyunk, és meg kell találni az egyensúlyokat" - tette hozzá.

Tusk szerint egy lépést tettek ugyan előre, de még sok tennivaló maradt a brüsszeli csúcsig. Hozzátette: Sarkozy és az Európai Bizottság hozzájárult, hogy a közép-kelet-európai széntüzelésű erőművek esetében meghosszabbítják azt az időszakot, amíg mentesülnek a kibocsátási jogok teljes körű, kötelező megvásárlása alól, de az ajánlatot valamennyi tagállam vezetőjének támogatnia kell.

Utalt arra is, hogy a korábban vétóval fenyegetőző Lengyelország már hajlik a kompromisszumra. "Végül, talán a legutolsó percben, hozhatunk egy olyan döntést, hogy ez egy olyan megoldás, amelyet elfogadhatunk" - hangoztatta.

Nehéz lesz megállapodni

Lengyelország attól fél, hogy a rendszer bevezetése több milliárd eurós többletköltséggel járna az áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosító, széntüzelésű erőművei számára, amit azok a fogyasztókra hárítanának. Jobban értik egymást a felek, de nagyon messze vannak még egymástól az álláspontok - mondta Gyurcsány Ferenc Gdanskban az MTI-nek az egyeztetés után.

"Nagyon komoly viták vannak a kérdésről, nagyobb viták, mint ahogy az kívülről érzékelhető, és várhatóan nehezen fog a 27 tagállam megállapodásra jutni a csomagról a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón" - mondta a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy felelősen senki nem fenyegetőzhet vétóval.

Magyarország és a volt szocialista országok számára nem elfogadható, hogy a jelenlegi tervezet szerint - az eredeti megállapodással ellentétben - 2005-öt tekintenék viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál. Nagyon komoly viták vannak a kérdésről, és várhatóan nehezen fog a 27 tagállam megállapodásra jutni a csomagról a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón - idézte a magyar kormányfőt az MTI.

Ellenvetései nemcsak a kelet-közép-európai országoknak vannak. Silvio Berlusconi olasz kormányfő irreálisnak nevezte az EU energia- és klímapolitikai törekvéseit, és javasolta, hogy a tagállamok vezetői csak a csomagterv egyes részeit hagyják jóvá a brüsszeli csúcson.

A szegényebb EU-tagállamok azzal érvelnek, hogy a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozások éppen a globális pénzügyi válság idején ártanának gazdaságuknak, meghiúsítva azt a törekvésüket, hogy utolérjék a tehetős nyugati tagországokat.

"A gazdasági válság hatásai nagyon erősen sújtják országainkat, amelyek gyengébbek a nyugati tagállamoknál" - fejtegette Calin Popescu Tariceanu román kormányfő.

Egy tisztességtelen ajánlat?

A Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia miniszterelnökeivel folytatott megbeszélés után Sarkozy mégis lát okot az optimizmusra. "Nagyon erős politikai jelzést kaptam, hogy a pénzügyi válság ellenére egyetlen állam sem akarja módosítani a határidőt vagy a célokat", azaz hogy 2020-ig uniós szinten 20 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, 20 százalékra emeljék a megújuló energiaforrások arányát és 20 százalékkal növeljék az energiahatékonyságot.

Az Európai Tanács a kiotói egyezményhez igazodva vállalta 2007 márciusában, hogy 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es szinthez képest. A konkrét jogszabálytervezetek kidolgozásakor azonban az Európai Bizottság azt javasolta 2008 januárjában, hogy ne 1990-t, hanem 2005-öt tekintsék viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál.

Ezzel azonban figyelmen kívül hagynák, hogy a kelet-közép-európai országokban a '90-es években - az ipari szerkezetátalakítás nyomán - jelentős kibocsátás-csökkenés ment végbe. A közép-kelet-európai országok emiatt kompenzációt szeretnének kapni az uniótól.

A magyar kormányfő a tanácskozáson jelezte az uniós elnöknek, hogy úgy véli: a jelenlegi ajánlat nem tisztességes, az erősebb gazdaságú tagállamok nem mutatnak szolidaritást az új tagállamok felé.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép