Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent István 969-1038
V. Kelemen
XVI. Benedek homíliája a zágrábi szentmisén és Regina Coeli imádsága
2011-06-05 Forrás: Vatikáni Rádió
Napsütéses szép nyáridőben kezdődött a pápalátogatás legfőbb eseménye vasárnap délelőtt a Zágráb határában fekvő lóversenypályán, több mint négyszázezer hívő jelenlétében. A horvát katolikus családoknak ilyen nagyszámú jelenléte egy négy és félmilliós országban, a lakosság tíz százalékát jelenti. Még mielőtt meghallgatták volna Benedek pápa beszédét, már a puszta ottlétükkel igent mondtak a felhívásra: valóban „együtt voltak Krisztussal”. A pápával együttmiséző főpapok között volt Német László nagybecskereki és Pénzes János szabadkai megyéspüspök.
A Szentatya egész beszédét érthető módon a család témájának szentelte. A pápa a szentmise evangéliumához fűzte bevezető gondolatát: „Maradjatok együtt!” – kérte Jézus övéitől a főpapi imádságában és ez az „együtt maradás”, „méghozzá imádságban és Máriával” lett az előfeltétele az egyetértésüknek. Ez a Pünkösd előtti várakozás nagy lecke minden keresztény közösség számára, hiszen magába foglalja a figyelmes tervezést és az okos gyakorlatba átültetést, konkrét elkötelezettség révén.

Igen – szögezte le a pápa – az Úr kéri a mi közreműködésünket, de mindenekelőtt az ő kezdeményezése szükséges, mert az Egyház igazi főszereplője a Szentlélek! Elismerésének adott hangot a pápa, hiszen a horvát hívek megbecsüléssel és elkötelezettséggel fordulnak a családok felé. Ennek az alapvető emberi valóságnak ma - Horvátországban és egyebütt - nehézségekkel és fenyegetésekkel kell szembenéznie, ennél fogva különösen is rászorul az evangelizálásra, mint a hitre nevelés erőforrása.

Jól ismert számotokra – folytatta a horvátra fordított olasz nyelvű beszédét a pápa – hogy a keresztény család Krisztus jelenlétének és szeretetének a jele. Utalt a boldog előd, II. János Pál tanítására: „A keresztény család sajátos és eredeti módon kapott meghívást arra, hogy élő és felelős módon vegyen részt az egyház küldetésében, felajánlva az egyház és a társadalom szolgálatára önmagát, mind tettei révén mind pedig bensőséges élet- és szeretetközösségként. Ugyancsak elődjére hivatkozva szögezett le egy alapigazságot: „Egy hiteles, házasságra alapozott család már önmagában jó hír a világ számára”.

Beszéde záró részében Benedek pápa az Európát különösen is fenyegető szekularizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet, mert az kiszorítja az Istent az életből és magával hozza a családok növekvő szétesését. Abszolutizálja a szabadságot - az igazság iránti elkötelezettség nélkül, támogatja az individuális jólétet a mértéktelen fogyasztás révén, elhanyagolja a személyek és a mélyebb emberi értékek közötti kapcsolatok minőségét, a szeretetet szentimentális érzésekre és ösztönös igények kielégítésére redukálja, anélkül, hogy a kölcsönös egymáshoz tartozás kapcsolatát építené és nyitott maradna az életre.

Az egyház tanítása mellett nagyon fontos a keresztény családok tanúságtétele és elkötelezettsége, az élet feltétlen tisztelete a fogantatástól kezdve annak természetes végéig, a házasságon alapuló család egyedüli és helyettesíthetetlen értéke. A Szentatya nyomatékkal kérte a horvát családokat, hogy ne engedjenek az elvilágiasodás kísértésének, mely a házasságot helyettesítő, előkészületi jellegű együttélést ajánlja. „Kedves családok, örüljetek az apaságnak és anyaságnak! Imádkozzunk és kérjük az Urat – zárta beszédét a pápa -, hogy a családok mindinkább kis egyházzá váljanak, az egyházi közösségek pedig mindjobban családdá legyenek!

A szentmisét követő húsvéti „Regina Coeli” imádság során a pápa megköszönte a hívek elmélyült és hittel teli részvételét. Azért jöttem – mondta –, hogy elhozzam nektek Péter hitét, az egyház hitét. Ezzel egy időben ti a magatok hitét ajándékoztátok nekem, melyet a tapasztalataitok, örömeitek és szenvedéseitek gazdagítanak, és amelyet otthonaitokban, családjaitok körében éltek meg. Végül a bistricai Mária oltalmába ajánlotta a horvát családokat: szülőket, gyermekeket és nagyszülőket. Közbenjárása segítse a közintézményeket, hogy mindinkább támogassák a családot. Benedek pápa több nyelven – köztük magyarul – köszöntötte a szomszédos országokat és az onnan érkezett zarándokokat: „Szeretettel köszöntöm a magyar híveket. Köszönöm, hogy eljöttetek. Az Úr áldását kérem Rátok!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép