Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

A Római Keresztény Múzeum bejárata.  Topor Márta
Tiéd vagyok
A nap, amikor Gasparovic hátba veregette Sólyomot
2008-12-07 Forrás: Hírszerző
A magyar-szlovák vitákat mindenképpen egymás között kell rendeznie a két országnak - mondta a Hírszerzőnek Sólyom László, aki szerint nemzetközi szintre csak konkrét jogsértések esetén érdemes vinni az ügyet, hiszen azon kívül csak értetlenség és türelmetlenség fogadná a két ország viszályát. Helyszíni tudósítás a magyar-szlovák elnöki mítingről.
Sólyom László és Ivan Gasparovic találkozójára annak a tárgyalássorozatnak a részeként került sor, melyen a két ország állami vezetői találkoztak az utóbbi időben megromlott szlovák-magyar viszony rendezése érdekében. November 15-én Gyurcsány Ferenc tárgyalt Robert Fico miniszterelnökkel, december 3-én pedig Szili Katalin ült tárgyalóasztalhoz Pavol Paska szlovák házelnökkel.

Az érsekújvári találkozót mindkét fél eredményesnek és folytatandónak tartotta. A tervezettnél közel másfél órával hosszabbra nyúlt megbeszélés oldott légkörben folyt, és Sólyom László fontos eredménynek tartotta, hogy a magyar fél problémáit részletesen elmagyarázhatta a szlovák tárgyalópartnereknek. A felek a tárgyalás után sajtótájékoztatón számoltak be az elhangzottakról.

A megbeszélést zárt ajtók mögött tartották. A szlovák fél, annak ellenére, hogy Ivan Gasparovic szeret szerepelni, elzárkózott a nyilvánosságtól és a helyszínben is nehezen sikerült megállapodni. Sólyom László éppen ezért többször is utalt rá, hogy többet kellene találkoznia a két állami vezetőnek a nyilvánosság, diákok, helyi lakosok előtt, és a szlovák köztársasági elnök a magyarországi szlovák kisebbséget is meglátogathatná.

Gasparovic elfogadta Sólyom László invitálását. Ez abból a szempontból eredmény, hogy Sólyom 2005 óta sikertelenül próbálta Magyarországra invitálni a szlovák államfőt. Gasparovic ugyanakkor azt kérte, hogy a találkozót halasszák a tavaszi szlovákiai köztársasági elnöki választások utánra.

Kortesbeszéd

Szlovákiában a választók a köztársasági elnök személyéről közvetlenül döntenek, így már a találkozó előtt több forrás is úgy vélte, hogy Gasparovic megnyilatkozásait a kampány is befolyásolni fogja. Ezt alátámasztani látszik, hogy a szlovák elnök jobbára általánosságokról nyilatkozott a sajtótájékoztatón, és a konkrét problémákat feszegető kérdésre rendre kitérő válaszokkal, vagy a jelenlegi többségi szlovák politika álláspontjával megegyezően reagált.

Gasparovic szerint a problémákat a két ország közötti alapszerződés jogi keretei közt kell rendezni. A két köztársasági elnöknek pedig nem a konkrét ügyekbe való beavatkozás a feladata, hanem hogy közös fellépésük enyhítően hasson a két ország közti feszült légkörre. Gasparovic kiemelte az alulról szerveződő közös mozgalmak és a kisebbségek fontosságát a békéltetésben, ugyanakkor szerinte a kisebbségeknek mindenképp lojálisnak kell lenniük a saját államukhoz.

Sólyom László egyetértett az elhangozatott általánosságokkal. Kifejtette ugyanakkor, hogy Magyarországon nincs olyan szlovákellenesség, ami indokolná a szlovák politika utóbbi időben tett lépéseit, a határváltoztatás pedig 1947 óta fel sem merült, és az alapszerződés is a status quo tiszteletben tartását írja elő. Sólyom a szlovák elnök szélsőségesek közös elítélését említő mondatára reagálva hangsúlyozta: nem mindegy, hogy marginális csoportokról, vagy a parlamenti politikusoktól származnak ilyen megnyilvánulások.

A magyar köztársasági elnök a problémák fő okának a közös múlt rendezetlenségét tartja. Sólyom szerint ebbe beletartozik a történelem eltérő magyarázata, és a műveletlenség; a tények nem tudása, vagy rossz kommunikálása, ami például a magyar radikalizmust is jellemzi. A köztársasági elnök éppen ezért többször is hangsúlyozta a közös történelemkönyv, a párhuzamos történelem kidolgozásának fontosságát.

A szomszéd szélsőségese mindig zöldebb

Bár mindkét fél egyértelművé tette, hogy nem az aktuális napi politikai problémákról kívánnak beszélni, a találkozó végén több ilyen problémáról is szó esett. A sajtótájékoztatót a szélsőségesek kérdése tematizálta, de szóba került a tankönyv-ügy, illetve a kisebbségi törvény és ombudsman szlovákiai bevezetése.

Ezekben a kérdésekben azonban továbbra is eltérőek az álláspontok. Gasparovic szerint nincs szükség se kisebbségi törvényre, se ombudsmanra. A magyar újságírók Ján Slotát emlegették, míg Gasparovic a Magyar Gárdát és a budapesti követség előtti zászlóégetést hozta fel. Sólyom elutasította, hogy a magyarok exportálják a fasizmust, Gasparovic pedig a szélsőség-vádakra reagálva politikailag és gazdaságilag is sikeresnek nevezte a szlovák kormányt. A magyar köztársasági elnök azt mondta, elismeri a szlovák kormány eredményeit, amiért zárásként Ivan Gasparovic barátságosan hátba veregette kollégáját.

A sajtótájékoztató eme záróakkordja jól jellemezte az egész találkozót. A közvetlenség és a vitaképesség mindenképpen pozitív, ám az általános egyetértés részleteiben már ismét ugyanazok a mindig felhánytorgatott, antagonisztikusnak tűnő ellentétek ütköztek ki, melyek a két ország egymással szembeni sérelmi politikáját jellemzik.

Sólyom László a találkozó után, magyar újságírók körében elmondta: örül a párbeszédnek, ám aggasztónak tartja, hogy a szlovákok a Gyurcsány-Fico és Szili-Paska találkozó után sem vettek figyelembe semmit a magyar elvárások közül. Lapunk kérdésére a köztársasági elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a vitákat mindenképpen egymás között kell rendeznie a két országnak. Nemzetközi szintre csak konkrét jogsértések esetén érdemes vinni az ügyet, mert azon kívül csak értetlenség és türelmetlenség fogadná a két ország viszályát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép