Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
8 felhasználó online
0 tag, 8 vendégKépek a galériából

Nyarat idéző pillanat, Topor M.
Rosa Mystica
Katolikus pappá szentelnek egy kilencgyermekes apát
2011-06-10 Forrás: Magyar Kurír
Kevés katolikus papszentelésen vesz részt a szentelendő felesége és kilenc gyermeke. A korábbi anglikán lelkész, a brit Ian Hellyer azonban erre a nagy eseményre készül, 67 egykori anglikán lelkésszel együtt, akiket júniusban szentelnek a Walsinghami Miasszonyunkról elnevezett angliai személyi ordinariátus állományába tartozó katolikus pappá.
„Furcsa: egyszerre van bennem békesség és izgatottság, meg olykor egy csöppnyi félelem” – mondja a 44 éves diakónus, öt falu anglikán közösségeinek egykori lelkipásztora. „Az utóbbi tíz évben egyre rosszabbul éreztem magam az anglikán egyházban, amelynek mind több döntése és irányultsága kérdőjeleződött meg bennem. Ugyanakkor meglepett a személyi ordinariátusra vonatkozó bejelentés, a benne kifejeződő nagylelkűség és a hiteles anglikán hagyományok iránti tisztelet. Mindez egészen váratlanul jött, és elgondolkoztatott: mit jelent ez az én számomra?”

Nagyböjt előtt Hellyer bejelentette az anglikán híveknek, hogy távozik, mivel katolizál. „Megdöbbentek, mert anglikán püspököm nem engedte, hogy előre jelezzem szándékomat.” A döntés azonban nem csak vallási áttérést jelentett. A család – a szülőkön kívül egy három hónapos leánycsecsemő, négy kislány és négy fiúgyermek – ezzel otthonát és jövedelmét is elvesztette. „Margaret, a feleségem mindenben mellettem állt. Mindig is azt mondta, hogy ha Isten ezt kívánja tőlünk, akkor gondoskodni fog rólunk.”

A brit sajtó az utóbbi időben többször utal rá, hogy egyes brit katolikus püspökök nem szívesen fogadják az ordinariátus papságát. Hellyer ezzel szemben kijelentette, hogy a katolikus püspökök részéről éppúgy, mint korábbi anglikán elöljárói részéről kizárólag nagylelkű hozzáállással találkozott. „Az anglikán egyház engedélyezte, hogy augusztus végéig a parókián maradhassunk. Most azt tervezzük, hogy egy plymouthi katolikus plébániára költözünk. Reméljük, át tudjuk alakítani úgy, hogy megfelelő legyen – a plébániaépületeket általában nem kilenc gyerekre tervezték.”

Hellyer döntését segítette, hogy mivel felesége katolikus, gyermekeik már eddig is a katolikus hitben nevelkedtek. „Vágytam az egységre otthon; hogy ugyanannál az oltárnál legyünk együtt vasárnaponként a gyerekekkel.” Szerepet játszott benne XVI. Benedek pápa angliai látogatása is, különösen Newman bíboros boldoggáavatása, amelyen feleségével együtt részt vett. „Mindketten úgy éreztük, hogy Isten minket is azon az úton akar vezetni, mint Boldog Henry Newmant.”

„Úgy gondolom, az új ordinariátus fontos része a nyugati világ új evangelizációjának, amelyet Boldog II. János Pál megálmodott. És úgy vélem, a katolikus egyház egyre jobban ráébred arra, hogy el kell jutnia az emberekhez és a mai kornak legmegfelelőbb módszerekkel újra kell evangelizálnia őket” – idézi Hellyert a CNA.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép