Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

A szent család Egyiptomba menekül
Római katolikus templom
A Szigetköz kedvelt búcsújáró helye: Máriakálnok
2011-06-22 Forrás: Magyar Kurír
Máriakálnok emberemlékezet óta kedves zarándokhely a szigetközi hívek számára. A gyönyörű környezetben szerényen meghúzódó kápolna körül már a középkorban is imádkoztak segítő kegyelemért a zarándokok. A búcsújáró helyen évente két búcsút tartanak, ezek egyike Szentháromság vasárnapjára esik.
A folyószabdalta tájon sok friss vizű, jó forrás volt. Az útonjárók különösen szerették azt a Kálnokon kívül eső kutat, amelynek vizét gyógyító erejűnek tartották, mert több csodálatos gyógyulás, s ennek hatására megtérés is történt ott. A hédervári Viczay gróf segítségével a hívek 1663-ban kápolnát építettek Sarlós Boldogasszony tiszteletére. 1873-ban a Szentháromság vasárnapi búcsú után az oltáron felejtett égő gyertyáktól támadt tűzvészben az egész kápolna leégett, csupán Szűz Mária és a kis Jézus szobra maradt sértetlen. E csodás körülmény tovább növelte a kálnoki Mária-tiszteletet. A hívek és Zalka János győri püspök adományából újjáépített kápolnát 1874-ben szentelték fel. Búcsúkiváltságait 1874-ben, IX. Pius pápától nyerte.

A szocializmus éveiben megrongálódott neoromán épületet a kálnokiak folyamatos munkával felújították. Ez a faluból kitelepített svábok segítségével valósulhatott meg.

A Szigetköz kedvelt búcsújáró helyén évente két búcsút tartanak. Ezek egyikén, Szentháromság vasárnapján az esős idő ellenére sok százan gyűltek össze. A koncelebrált szentmisén Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök szentbeszédében olyan embereket állított példaképül a hívek elé, akik látják a jövő fejlődési irányát, és utat tudnak mutatni, formálni képesek a világ arcát. Hangsúlyozta, olyan emberekre van szükség, akik azt mondják, amit gondolnak, és azt teszik, amit mondanak. Bibliai és magyar történelmi példákat idézve mutatott rá, mennyit jelentett a magyarságnak, hogy mindig voltak olyanok, akik a szilárd jövő felé tudták kormányozni az országunk sorsát. Ezért mondhatjuk bizalommal Reményik Sándor szavaival: „És folyton fogyva mégis megnövünk!”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép