Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

A könyvtárhoz vezető folyosó.  Topor Márta
Lebben, Topor M.
Mátételkén jártunk
2011-06-26 Forrás: Keresztény Magyarország
Kedves meghívásnak tettünk eleget a napokban. Mátételkére „imatársunk” és „barátunk” Fábiánné Erzsike hívott meg bennünket . Igazi magyaros vendéglátásban volt részünk szüleinél. Lakatos József és felesége Vera nagy szeretttel fogadott bennünnket mintha régi ismerősök lettünk volna. Látogatásunk célja barátnőnk és családjának személyes megismerése és az oly sokat emlegetett kis falu szép templomának meglátogatása volt. Erzsike felajánlotta, hogy nem csak a templom megtekintésének lehetőségét szervezi meg , hanem a faluban működő „kézműves alkotóház” létrehozói is fogadnak bennünket .
Nagy Andrásné Erzsike nagy örömmel nyitotta ki nekünk és mesélt arról milyen úton és módon jött létre az alkotóház és milyen feladatokat tűzött ki céljául. Leánya Nagy Noémi vezetésével működik és azt az ígéretet kaptuk, hogy egy részletesebb beszámolót is kapunk a későbbiekben.

Délután egy újabb sétával megnéztük a horgásztavat és a Millenniumi emlékművet.

A „Szent Mihály templom” –ot megtudtuk belülről is nézni de sajnos túl sok információt nem kaptunk róla. Az egyre fogyatkozó lélekszámú kis faluban üresen áll a plébánia, de így is hálásak voltunk Erzsikének hogy lehetőséget talált a hétköznapi és szokatlan időben tett látogatásunkkor, hogy megnézhettük ezt a szép templomot.

A készített fotók ezt megmutatják mindenki számára.

Köszönjük a családnak a szíves vendéglátást és kalauzolást.

Isten Áldásával Ili

Ismertető Mátételkéről:

Történet


A falu Bácsalmástól észak-nyugatra 9 km távolságra, Bajától 28km-re, az 55-ös számú főközlekedési úttól 2.5 km-re fekszik. Korábbi neve Matheovics volt, 1904-tol nevezik hivatalosan Mátételkének.

Első okleveles említése 1651-ben kelt, e szerint Bornemisza polgár Pál végrendeleteiben leányaira hagyományozta Matheovics pusztát. 1662-ben I. Lipót Vattay Pálnak adományozta, majd a bajai Czobor uradalomhoz tartozott. Többszöri tulajdonosváltás után 1744 Csejtey Pál alispán és Latkoczi Milyhály vármegyei ügyész bérelték, majd egy részre 1747-ben Piukovics János bitrokába került. 1749-ben a Csejteyek a puszta keleti felét eladták a Piukovics családnak, akik 1779-ben kapták meg a donációt.

Matheovics puszta keleti része 1776-ig, a tataházi plébánia felállításáig hivatalosan Almásleány-egyháza volt. Lakosai nagyobb részt Horvátországból települt római katolikus dalmátok voltak, akik rövid idő alatt megtanulták a magyar nyelvet. Akik nem tanultak meg magyarul, azok továbbra is az almási plébánia lelki gondozása alatt maradtak, ugyanis a tataházi pap nem értette a bunyevác nyelvet.

Ezután 1877-ben báró Rudics József almási birtokos adományából megépült Matheovicson az iskola, ahol dalmát és magyar nyelven tanított egy tanító. 1927 óta postakirendeltség működik a faluban. 1927-ben községházát és jegyzőlakot, 1929-ben egytantermes iskolát és tanítólakást építtetett a község. 1928-ban mezőgazdasági szeszgyárat létesítettek. Gazdakör működött, amelynek 1929-tol könyvtára is volt. A levente egyesület részére 1931-ben építették a lőteret.

A falu római katolikus temploma közgazdálkodásból, 1936-ban épült, és egy ideig saját plébánossal, egyházközségként működött.


Bácskai Hagyományok Alkotó- és Kiállítóháza
Mátételke
Jókai u. 22.
6452

A térségben egyedülálló úgynevezett „kézműves alkotóház” létrehozását szolgálja a program, melyben egyszerre van jelen egy kézműves termékekből álló kiállítás és egy tájjellegű eszközökkel, tárgyakkal berendezett szoba. Emellett a ház aktív kézműves tevékenységre és szervezett oktatásra is alkalmas. Mátételke Község Önkormányzata a Paletta Közhasznú

Egyesülettel együttműködve valósítja meg a hagyományőrző tájházat. Közös céljuk, hogy a fiatalabb generáció is ápolja azon hagyományokat, amelyek mindannyiunk számára oly fontosak. Tanulják meg és szeressék meg a régi kézműves mesterségeket, egyúttal vigyék tovább azt a tudást, amely mindehhez nélkülözhetetlen.


forrás: Mátételke.hu


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép