Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

VII. Ince
Esti fények
A társadalom természetes alapsejtje a család
2008-12-08 Forrás: Evangélikus Egyház
Az egyházak az iskoláik mellett a szociális és más, közfeladatot ellátó intézményeiket is úgy tartják fenn, hogy ki vannak szolgáltatva a mindenkori kormánynak - figyelmeztet Mayer Mihály, pécsi megyés püspök, a Iustitia et Pax bizottság elnöke.
- Melyek azok a legfontosabb kérdések az emberi jogok szempontjából, amelyekben az egyház és az állam között véleménykülönbség van?

- Jelentős különbség, hogy az egyház esetében nem beszélhetünk megszavazott törvényekről és értékekről. Ezeket az isteni akaratra, a Szentírásra vezeti vissza, míg az állam a maga jogszabályait a parlamentben hozza, többségi szavazattal. Látnunk kell, hogy ezekben a képviselők szubjektív véleménye érvényesül. Az élet kezdetét például többjük nem ugyanonnan számítja. A katolikus egyház a fogantatás pillanatától embernek tekinti a magzatot, aki már akkor méltósággal rendelkezik, tehát jogai is vannak. Tanításából fakadóan az aktív eutanáziát sem engedheti meg az egyház, hiszen a halált és az ahhoz közvetlenül vezető utat is az élet részének vallja. A szenvedés az élethez tartozik, habár a fájdalmak csökkentése, mérséklése természetes cél kell hogy legyen. Az alapvető emberi jogok közé tartozik az oktatáshoz való jog is, ezért az államnak lehetővé kellene tennie, hogy minden szülő olyan iskolába írathassa gyermekét, ahol az általa elfogadható értékrend szellemében nevelik majd. Ezzel szemben ha az állam a saját felfogása szerint akarja nevelni, akár a szülő ellenében, a diákokat, akkor ugyanott vagyunk, mint a kommunista időkben. De említhetném analógiaként a janicsáriskolákat is.

- Az egyházi iskolák finanszírozása miatti viták is kiújultak, amikor az Állami Számvevőszék megállapította: csaknem hárommilliárd forinttal kevesebbet kaptak az oktatási intézményeket fenntartó felekezetek az államtól 2005-ben és 2006-ban. Az elmaradt támogatásnak milyen következményei vannak?

- A hitéleti működés és a plébániák támogatásából kellett átcsoportosítanunk forrásokat, hogy ki tudjuk fizetni a pedagógusokat, rendezni tudjuk a közüzemi számlákat. Nem sokat hallani arról egyébként, hogy az egyházak az iskoláik mellett a szociális és más, közfeladatot ellátó intézményeiket is úgy tartják fenn, hogy nem kapták vissza a második világháború után elkobzott javaiknak azon részét, mellyel gazdálkodni tudnának. Ki vannak tehát szolgáltatva a mindenkori kormánynak.

- A Iustitia et Pax bizottság is felemelte a hangját nemrég a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetése ellen.

- A házasság egy férfi és egy nő közötti kapcsolat szentesítése. Ennek a gyümölcse a gyermek, aki csak az apa és az anya nevelésében válhat tökéletessé. Az ezzel szemben való küzdelem egy mostanság divatos ideológia gyakorlati megjelenése, amely azt sulykolja, hogy a házasságban csak probléma és erőszak van, sokkal békésebb a kötöttségek nélküli együttélés. Mintha egy kísérlet tanúi lennénk, ám a történelem is bebizonyította már, hogy az embereken nem szabad kísérletezni. Ezzel tönkreteszik a társadalmat, melynek természetes alapsejtje a család.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép