Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Székelyderzs Református templom
Ezer Székely Leány Napja – ezerhétszázan már bejelentkeztek
2011-07-01 Forrás: Erdély.ma
A néptánc és népzene hagyományának életben tartása mellett különös hangsúlyt kell fektetni a székely népviselet autentikus megőrzésére is, többek között ezt a célt szolgálja az idén nyolcvanéves Ezer Székely Leány Napja – vallják a szervezők. Szerdáig máris több mint 1700 táncos jelezte részvételét a szombati ünnepségen, amelyen egyébként külön figyelmet szentelnek a kisgyermekes anyáknak.
Két faragott esketési széket ajánlottak fel a szervezők annak a településnek, ahonnan a legnagyobb számban érkeznek székely ruhás résztvevők a nyolcvanadik Ezer Székely Leány Napján. A tegnapi sajtótájékoztatón bemutatták azt a fiatal párt is, akik az általuk vezetett csíkmindszenti hagyományőrző csoporttal 2010-ben elnyerték a legnépesebb településnek járó díjat, az esketési székpárt – Szabó László és Szabó Júlia, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai ezen is fogadtak egymásnak örök hűséget ez év májusában.

Antal Attila alpolgármester megemlítette a kedd este bemutatott Régi idők ezer székely leánya című dokumentumfilmet is, amelynek képsoraiból kiderült, hogy a két világháború között sem volt egyszerű megszervezni ezt a rendezvényt, és a rendszerváltás után is nehézségekbe ütközött. Az ünnep forgatókönyve évről évre változik, de a szervezők (Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, Hargita és Kovászna megye tanácsa) mindig igyekeznek tartalmasan felépíteni a programot.

A rendezvényen való részvételi szándékát bejelentette Maros és Kovászna megye is, ezzel is segítve Hargita Megye Tanácsának azon törekvését, hogy minél nagyobbá nője ki magát az ünnep. „Nem elhanyagolható tény, hogy az Ezer Székely Leány Napja jelentős idegenforgalmi attrakció, és az itteni idegenforgalmi egységeknek jelentős jövedelmet jelenthet” – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács- elnök.

A rendezvény idei házigazdája a Csíkmindszent Hagyományőrző Csoport, valamint Csíkszentlélek Polgármesteri Hivatala. „A csíkszentlélekiek megtiszteltetésnek, ugyanakkor nagy felelősségnek is érzik a házigazdaságot. A településről minden nyolcadik lakos, tehát kétszázötvenen jönnek el. Mi állítjuk az aranykaput, és több bográccsal is jelen leszünk, ezzel is elősegítve a közösség összekovácsolódását” – hangsúlyozta Pál Péter, a település polgármestere. Mint elhangzott, az ünnepségre hivatalosan bejelentkezettek száma 1724.

Szeben megyéből, Oltszakadátról is érkezik egy csoport, akik hét különböző viseletet mutatnak be. A résztvevőket arra buzdítják a szervezők, hogy viseletükkel is járuljanak hozzá a rendezvény elindítóinak célkitűzéséhez. Népviselet-bemutató is szerepel a programban, a zsűriben jelen lesz Kallós Zoltán néprajzkutató is. A rendezvény egy másik meghívottja Berecz András énekes és mesemondó lesz.

A szervezők idén külön figyelnek a kisgyermekes anyákra, akiknek már a főtéren alkalmuk lesz gyülekezni a Csíki Anyák Egyesületének táblájánál, de a nyeregben is jól felszerelt, funkcionális sátor áll majd az etetni, pelenkázni, pihenni kívánó anyukák rendelkezésére.

A hagyományőrző csoportok három irányból közelítik meg Csíkszereda főterét, szombaton reggel a Szentlélek utcán, a Brassói út, valamint a Taploca utca végében gyülekeznek. A szervezők arra kérik a városban és a Szék útján közlekedő autósokat, hogy tolerálják a felvonulást és őrizzék meg annak méltóságát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép