Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kolozsvári Szent Mihály templom  22.
Szerencse
„Keresztény tanúságtétel egy több-vallású világban” – új dokumentum az ökumenizmus jegyében
2011-07-02 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Egyházak Világtanácsa genfi székhelyén jún. 27-én bemutattak egy dokumentumot, amely a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa, a Világtanács és az Evangélikus Világszövetség közös munkájának, ökumenikus párbeszédének gyümölcse. A dokumentum címe: „Keresztény tanúságtétel egy több-vallású világban. Ajánlások a magatartáshoz.” A három említett szervezet a világ keresztényeinek 90 százalékát fogja össze. „Történelmi pillanatnak” nevezték a dokumentum elfogadását, most, amikor egyre inkább nő a feszültség a vallások között.
Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke rádiónknak adott interjújában elmondta, hogy a dokumentum többek között hangsúlyozza:

a keresztény üzenetet hirdetni kell, de nem szabad „ráerőszakolni” az emberekre. Mert a megtérés a Szentlélek műve, és a keresztény tanúságtétel a pluralista világban feltételezi a párbeszédet a különböző vallásokkal és kultúrákkal.

A szöveg leszögezi a vallásszabadság elvét, amely magában foglalja a jogot a saját vallás nyilvános megvallásához, annak terjesztéshez és a vallás megváltoztatásához.

Az öt oldalas dokumentum a keresztény tanúságtétel 12 elvét sorolja fel, köztük ilyeneket: Jézus példája, az erőszak visszautasítása, mások tisztelete, és hat tanácsot ad:

a keresztények imádkozzanak mindenkiért, ápolják a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló kapcsolatokat más vallások személyeivel, erősítsék saját identitásukat és vallásos hitüket.

Mindezeket az elmúlt öt év során dolgozták ki, és egy-egy itáliai, franciaországi és bangkoki találkozó alkalmával vitatták meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép