Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Erdélyi feszület
Rafaello Santi: Mária mennybemenetele
A Mária út első kerékpáros zarándokai
2011-07-06 Forrás: Erdély.ma
Két keréken indultak el a Mária út Csíksomlyó–Mariazell-szakaszán, szerdán azok a zarándokok, akik elsőként járják be teljes egészében a Mária utat biciklivel. A Gyulafehérvári Caritas szervezésében július 6-án kerékpárral indult útnak 11 zarándok Csíkszeredából, de az előzetes bejelentkezések szerint több százan csatlakoznak majd rövidebb-hosszabb távra hozzájuk, és Csíksomlyóról is többen elkísérték őket a város széléig, illetve a tolvajosi Hármas-keresztig. A zarándokok tizennyolc nap alatt több mint 1300 kilométert tesznek meg a Mária úton több Mária-kegyhelyet érintve Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában.
„Szándékunk Mária oltalmába ajánlani az irgalmas szeretet gyakorlatának kibontakozását a Kárpát-medencében, a szeretet kultúrájának meghonosítását három országon át. Ugyanakkor utunkon több településen is fogunk találkozni helyi közösségekkel, beszélünk a Mária útról, Csíksomlyóról és a Caritasnál végzett munkánkról” – mondta Péterfi Attila Csongor, a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai kirendeltségének igazgatója.

Borboly Csaba, a zarándoklatot jelentősen támogató Hargita Megye Tanácsának elnöke bátorította az útnak indulókat, hogy ezzel a szép és magasztos vállalással vigyék minél messzebbre Székelyföld vendégszeretetét és kiemelkedő értékeit. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta, úton vagyunk mindannyian, és nagyon fontos, hogy közben felfedezzük azokat az értékeket, amelyekért útra indultunk.

A Mária út

Mariazelltől Magyarországon keresztül Csíksomlyóig vezet, távlatosan az észak–déli irányú Czeştochowa–Međjugorje-vonal kialakítása is része a Mária út ideának, s ezzel egységes, Közép-Európát lefedő vallásos turizmus attrakcióval lehet majd hívni és várni a világ spiritualitást is kereső turistáit, zarándokait.

A Mariazell–Csíksomlyó-iránynak egy északi és egy déli főútja lesz, és elágazások hálózata feltárja az egész Kárpát-medencét zarándokutakkal összekötve a spirituális szempontból hagyományos és fontos helyeket. A Mária út gyalogos- és kerékpárosútjaival hét országot köt össze, és útvonalváltozataival együtt egységes hálózatot alkot. Az útvonal alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket érinti, teljes hosszában több ezer kilométer hosszúságban, de ehhez kapcsolódva minden történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített értékre ráirányítja az érdeklődők figyelmét. A teljes szakasz Mariazelltől Csíksomlyóig több mint 1400 km (ebből 500 km Romániában), és gyalog kb. 60 nap alatt járható be teljes egészében.

A gyulafehérvári Caritas, partnerségben az Erdélyi Kárpát-Egyesülettel (EKE), vállalta, hogy a magyarországi Mária Út Egyesületet támogatják a Máriazell–Csíksomlyó-zarándokút erdélyi szakaszának megépítésében és népszerűsítésében. Ehhez az együttműködéshez csatlakozott Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásban részt vevő többi 13 önkormányzattal közösen, az út székelyföldi koordinátorának alkalmazásával.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép