Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vince, Artúr napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Fontana di Trevi.
Békés karácsonyt
Elhunyt dr. Soós Kálmán - Gyászol a kárpátaljai magyarság
2011-07-10 Forrás: Kárpátaljalap.net
2011. július 5-én súlyos betegség után 49 éves korában elhunyt dr. Soós Kálmán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke.
Soós Kálmán 1962. június 14-én született az ungvári járási Szalókán. 1979-ben érettségizett az Eszenyi Középiskolában. Az Ungvári Állami Egyetemen szerzett történész diplomát 1984-ben, kutatási területe a reformáció terjedése volt Kárpátalján az 1517 és 1600 közötti időszakban.

Az egyetem elvégzése után öt éven át tanított történelmet a Nagydobronyi Középiskolában. Itt, még középiskolai tanárként kezdődött tudományos munkássága, mely a Kárpát-medencében élő népek etnikai viszonyainak kutatásához kapcsolódott. Moszkvában volt aspiráns, kandidátusi disszertációját 1993-ban az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai és Balkanisztikai Intézetében védte meg Magyarország 17. századi történetéből.

1989 és 1994 között az Ungvári Állami Egyetem tanáraként dolgozott. Szerepet vállalt a Magyar Köztársaság kezdeményezésére és támogatásával megalapított ungvári Hungarológiai Központ létrejöttében is, melynek igazgatóhelyetteseként komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az intézetben folyó kutatási tevékenység szakítson a szovjet hagyományokkal, és a hiteles forrásokra alapozva tárják fel szűkebb régiónk és ezen belül a magyar nemzet múltját.

1996-tól a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (ma a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) oktatási és tudományos munkáért felelős főigazgató-helyettese lett, majd 2000 novemberétől a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektoraként tevékenykedett. Alapításától meghatározó szerepet vállalt a kárpátaljai magyarság első önálló felsőoktatási intézményének kiépítésében. Az ő irányításával akkreditálták első ízben a főiskola szakjait, ami mérföldkőnek számít az intézmény életében.

A kezdetektől tagja volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, 1996-ban megválasztották a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnökévé. 2006-tól az Ungvári Járási Tanács képviselője, az önkormányzat KMKSZ-frakciójának vezetőjeként tevékenykedett.

Dr. Soós Kálmán rendszeres résztvevője volt külföldi és hazai nemzetközi tudományos konferenciáknak, részt vett különböző, az oktatás és tudomány kérdéseivel foglalkozó tanácsadó testületek és helyi szervezetek munkájában. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték az évek során. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Kuratóriuma által adományozott Kemény Zsigmond-díjat 2006-ban vehette át a magyar kultúra napja alkalmából a helyi és az anyaországi kultúra kapcsolatának építéséért. Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése ezüst emlékéremmel tüntette ki ugyanezen évben a nemzeti kulturális értékek őrzése és közkinccsé tétele érdekében kifejtett munkássága elismeréséül. 2007-ben megkapta a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal és a Kárpátaljai Megyei Tanács dicsérő oklevelét az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjeként a szakbizottságokban kifejtett munkájáért. 2010-ben átvehette a Magyar Tudományos Akadémia oklevelét a magyar tudományosság, a kárpátaljai magyar közösség érdekében és támogatására végzett munkájáért. 2011-ben a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal legmagasabb kitüntetésében, A régió fejlesztéséért érdeméremben részesült. A kárpátaljai magyar felsőoktatás megteremtése érdekében kifejtett erőfeszítéseinek elismeréseként idén júniusban átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép