Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vince, Artúr napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

oltár
pápa
Jó helyre hullott a mag
2011-07-11 Forrás: Erdély.ma
Rég nem látott tömeg gyűlt össze a vasárnapi misére a zágoni katolikus templomban: a község szülötte, Fazakas Gusztáv József celebrálta felszentelése utáni első miséjét. A fiatal lelkészt nemrég a magyarországi Szeged-Csanádi Egyházmegyében szentelték pappá. Tanulmányait a Szegedi Hittudományi Főiskolán végezte.
Őt megelőzően, évtizedekkel ezelőtt Berszán Lajos kanonok személyében került ki katolikus pap a faluból. Hihetetlen, de az utóbbi 450 évben Zágonból csak őket ketten szentelték fel katolikus pappá – hangsúlyozta kérdésünkre az esemény fontosságát Balázs Imre plébános. Jó előjel, hogy a lelkipásztori munkára készül egy másik zágoni ifjú is. Barthi Ferenc református lelkésznek készül, immár befejezte első egyetemi tanulmányi évét.

A vasárnapi misén a zágoniakon kívül sok magyarországi vendég vett részt, az egyszerű hívek mellett több egyházi méltóság is. Jelen volt az anyaországi Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspöke, Gyulai Endre, aki a szentmisén koncelebrált. Nem mindegy, hová hull a mag, hogyan ápolják kikelés után, mi lesz belőle – magyarázta a magvetés példázatában. Hajdú János szeged-csanádi főesperes üdvözletét Balázs Imre lelkész közvetítette.

Az ifjú pap a jelen lévő híveket közösen áldotta meg, de külön osztott áldást az egyházi méltóságokra és édesapjára. A misén közreműködött a zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar Bokor Emma vezényletével.

A szentmisét közös ebéd követte a Mikes–Szentkereszty-kastély gabonásában. A zágoniak közötti összefogást mutatja, hogy a szervezésben, a szükséges kellékek, anyagiak előteremtésében a köz­ségvezetés mellett egyházi hovatartozásra való tekintet nélkül vett részt a falu minden jó szándékú polgára.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép