Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kiállítás képei
Zászlóvivők.
Elhunyt Hajdó István nyugalmazott gyergyói főesperes
2011-07-12 Forrás: Erdély.ma
Életének 69. évében elhunyt Hajdó István nyugalmazott gyergyói főesperes, székelylengyelfalvi plébános. Testét – végakarata szerint – a székelylengyelfalvi templom kertjében helyezték nyugalomra tegnap, július 11-én. Temetésére többezres tömeg gyűlt össze a székelylengyelfalvi Szent Erzsébet templomban. Hajdó István Bogárfalván született 1942. december 18-án, 1962-68 között végezte tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, Márton Áron szentelte pappá 1968. április 21-én.
Ezt követően papi szolgálatát Nyikómalomfalván kezdte, majd 1978-1985 között Gyergyóújfaluban volt plébános. Huszonegy évig, 1985-2006 között Gyergyószentmiklós főesperes-plébánosaként tevékenykedett, onnan vonult vissza, és míg ereje engedte, Székelylengyelfalva lelkipásztoraként dolgozott nyugdíjasként is. A sokak által Pista papbácsiként ismert Hajdó István 2011. július nyolcadikán elhunyt.

Gyergyószentmiklóson 21 évig hirdette az igét, irányította, nevelte híveit. Az ő kezdeményezésére és munkájának köszönhetően épült a Gyilkostó-üdülőtelepen a Szent Kristóf kápolna, a gyergyószentmiklósi Szent István templom, de számos egyház által visszakapott épület felújítását és restaurálását is neki köszönhetik hívei, a gyergyóújfalviak, a gyergyószentmiklósiak és a székelylengyelfalviak.

2004-ben, a húsvéti határkerülésről misére vonuló tömeget arra intette Hajdó István atya, hogy ne adják el földjeiket, őseiktől örökölt területeiket: „A szülőföld megtartásában segítenek minden nap a gyergyói harangok, amelyek messze elhangzanak a szülőföld határába. Ezt a harangot, ennek a harangnak a síró hangját meg kell hallanotok. Ezek a hangok, ezek a zúgó harangok azt hirdetik: ne adjátok a szülőföldet."

Rá emlékeztek

Dr. Jakubinyi György, gyulafehérvári római katolikus érsek: „Hajdó István atya ilyen boldog pap volt, aki egész életében, bárhová helyezték, mindenütt felfedezett hivatásokat, úgyhogy itt, jelenleg a temetésén úgy számoltam, hogy 170-180 pap lehetett és azok között legalább 20 van olyan, akik könnyes szemekkel búcsúztak lelki atyjuktól, mert ő támogatta őket."

Tamás Barna, plébános, Fogaras: „Olyan elöljáróm volt – két évet voltunk együtt Gyergyószentmiklóson –, aki a jó Isten ajándéka volt. Én úgy éreztem, mint a legjobb barátomat, pedig nagy korkülönbség volt közöttünk."

Bartalis Domokos, gondnok, Székelylengyelfalva: „Egy olyan ember volt, aki a hivatásának élt, a népének élt, a magyarságnak élt. Mint ahogy a prédikációban is az atya kihangsúlyozta, egy olyan ember volt, akihez bármikor, bármilyen problémával lehetett menni, mert ő senkit nem utasított vissza."

Kiszel Mihály, plébános, Albertirsa: „A szónak a mestere volt, aki tudott szólni az észhez és még inkább tudott szólni a szívhez. És mindenkit meg tudott ragadni. A másik, az a föltétel nélküli szeretete, nyitottsága. Szeretete mindenki iránt."
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép