Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Giotto festménye
Schönbrunn
Elhunyt Kazimierz Swiatek bíboros, minszki nyugalmazott érsek
2011-07-21 Forrás: Vatikáni Rádió
A fehér-oroszországi latin rítusú katolikusok főpásztora július 21-én hunyt el. Temetési szertartását július 25-én tartják a pinski székesegyházban. Halálával a Bíborosi Kollégium összetétele 196-ra változott: 114 pápaválasztó és 82 nem választó, vagyis 80 év feletti bíborosból áll. Kazimierz Swiatek 1914-ben született Észtországban. 1933-ban lépett be a Belorussziában található pinski szemináriumba. 1939-ben szentelték pappá, majd a pinski egyházmegyében látott el kápláni feladatokat. 1941-ben a KGB, a szovjet titkosszolgálat letartóztatta és halálcellába zárta Brestben.
A német megszállás miatti zavarban elmenekült a börtönből és folytatta lelkipásztori tevékenységét. 1944-ben újra letartóztatta a KGB és 10 évi kényszermunkára ítélte Szibériában. 1954-ben szabadult és Pinskbe visszatérve újra lelkipásztori tevékenységbe kezdett.

1991-ben II. János Pál minszki érsekké és Pinsk apostoli adminisztrátorává nevezte ki. A Szovjetunióban lezajlott változások és Fehéroroszország szuverenitásának kikiáltása után újjászervezte az egyházi struktúrát, megkezdte a templomok visszaszerzését és újjáépítését, valamint a papság képzését. 2004-ben II. János Pál kreálta bíborossá. 1999-2006 között a Fehérorosz Püspöki Konferencia elnöke volt.

2004-ben II. János Pál „Fidei testis” (A hit tanúságtevője) díjjal tüntette ki a bíborost annak elismeréséül, hogy hiteles és bátor tanúságot tett Krisztusról és evangéliumáról az egyház üldözés nehéz éveiben Kelet-Európában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép