Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Szentháromság szobor Veszprémben, Topor M.
Topor Márta:  Kerengő
Szent Anna-búcsú Mátraverebély-Szentkúton
2011-07-25 Forrás: Magyar Kurír
Július 24-én, vasárnap ötezer hívő zarándokolt el nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra; Törökszentmiklósról, Nógrádsipekről és Máriabesnyőről gyalogos zarándokok is érkeztek.
Az ünnep előestéjén, szombaton Moys Gábor váci egyházmegyés pap tartott újmisét. Az éjszaka folyamán mintegy kétszázan virrasztottak a bazilikában. A délelőtt folyamán tizenöt pap folyamatosan gyóntatott.

Vasárnapi katekézisében Böjte Csaba ferences szerzetes a nagyszülőkhöz fordult. A nagyszülői szerep azt jelenti: egyszerű életet élni szeretetben, segíteni, gyakorolni az irgalmasság cselekedeteit, miként a Boldogságos Szűz tette édesanyjával; és látni, hogyan adják tovább a felnőtté vált gyermekek a szeretetet saját gyermekeiknek. „Jó dolog jónak lenni, jó dolog szeretetben élni – mondta Böjte Csaba. – Szent Annát tisztelve a magunk nagyszüleit tiszteljük és szeretjük, Isten áldását kérve rájuk, imáinkban hálát adva a nagyszülői hivatásokért.”

A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén elhangzott szentbeszédben Bosák Nándor püspök is a család jelentőségét hangsúlyozta: a keresztény hagyomány nemcsak azt őrizte meg, hogy ki volt Jézus Krisztus édesanyja, hanem számon tartotta nagyszüleit is, akik útmutatást adnak a mai kor nagyszülei számára. Kapcsolatuk kezdetén kitartóan imádkoztak Istehez, aki áldásként adta kérésükre Máriát. Imádságra, munkára tanították, felkészítették az életre. Máriát nemcsak elfogadták a szülei, hanem otthont biztosítottak a számára, ahol azzá tudott formálódni és felnőni, amire Isten hívta. Minden ember a családtól kapja az élethez való minden értéket: nemcsak a fizikai életet, hanem a boldoguláshoz szükséges lelkületet is – mondta Bosák Nándor püspök.

Az ünnepi körmenetben a magyar családokért imádkoztak a zarándokok. A liturgiát követően Bosák Nándor püspök és a jelen lévő papok külön áldásban részesítették a nagyszülőket, akik közül sokan unokáikkal együtt kérték Isten megerősítő kegyelmét családjaik számára – szerepel Dancsák Viktor beszámolójában.

*

A nemzeti kegyhely következő jelentősebb búcsúja augusztus 2-án, Porciunkula ünnepén lesz, amikor a szociális otthonok és idősek zarándoklatát tartják. A katekézist Egri László orvos, diakónus vezeti, a szentmise főceebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép